FOMU NL

Nieuws

.tiff: FOMU ondersteunt opkomende Belgische fotografie

Longread   •   03:00 april 2022

Elk jaar selecteert het FOMU tien beloftevolle fotografen die in België wonen of werken. Het FOMU neemt hen mee op een traject van een jaar, bestaande uit feedback- en netwerkmomenten, een publicatie in FOMU’s portfoliomagazine .tiff en een groepstentoonstelling in het museum. Met als doel: opkomend talent een platform te bieden naar een breder publiek en netwerk. ​

ALICEP2

SUILLUS, Looking at the sun with closed eyelids, 2020–2021 © Alice Pallot

GLAHAY1 kopiëren

Bloody Hamam, 2020-2022 © Gülşah Ayla Bayrak

Barbara 9 kopiëren

Slobozia, Texas, 2021 © Barbara Debeuckelaere

Emile

Studies for Social Realism, 2021 © Emile Rubino

RAMIHA1

Durag, 2021–ongoing © Rami Hara

ARIANC1

In Camera, 2022 © Arian Christiaens

SEPPEV1 kopiëren

Within the Bubble of Surroundings, 2016 – ongoing © Seppe Vancraywinkel

LARSDU1

Limburg. 2019–2022 © Lars Duchateau

LIGIAP3 webres

Fading Senses, 2020 – ongoing © Ligia Popławska

Hoe organiseer je een talentenprogramma waar de kunstenaars zelf ook echt iets aan hebben? Al sinds de oprichting van .tiff in 2012 is deze vraag leidend voor het FOMU bij haar inspanningen om opkomende fotografen te ondersteunen.

Met .tiff probeert het FOMU de deelnemers een individueel traject aan te bieden afgestemd op hun behoeften. Als museum stellen we een jaar lang ons netwerk, expertise en andere middelen ter beschikking van de geselecteerde kunstenaars, zodat ze hun artistieke praktijk verder kunnen ontwikkelen volgens hun eigen visie. Tijdens dit proces bieden we hen nationale en internationale zichtbaarheid en advies over hoe ze door de fotografiewereld kunnen navigeren.

Selectie .tiff 2022

tiff 2022 presenteert het werk van: Gülşah Ayla Bayrak, Arian Christiaens, Barbara Debeuckelaere, Lars Duchateau, Rami Hara, Alice Pallot, Ligia Popławska, Emile Rubino, Seppe Vancraywinkel (Cédric Kouamé heeft het .tiff traject in de loop van 2022 verlaten).

Voor het selectieproces werkt het FOMU samen met experts uit de Belgische fotografiescène en deelnemers van voorgaande jaren. Door die samenwerking is het FOMU in staat om een gevarieerde lijst van fotografen met allerlei achtergronden samen te stellen. Na uitgebreid wikken en wegen wordt uit die longlist een definitieve selectie van tien fotografen opgesteld, met als doel de selectie even divers te maken als het Belgische fotografische landschap zelf.

Wat het FOMU met .tiff zoekt is niet zozeer een belofte van commercieel succes, maar eerder een innovatieve en kritische houding van de kunstenaars ten opzichte van het medium fotografie, alsook de bereidheid om te verkennen, te experimenteren en risico's te nemen. .tiff biedt ruimte voor fouten en de mogelijkheid om daarvan te leren.

.tiff: traject, magazine en tentoonstelling

.tiff begon in 2012 als een portfoliomagazine dat beginnende kunstenaars ondersteunt in de ontwikkeling van hun artistieke carrière. Enkele jaren later werd aan het traject en het magazine ook een tentoonstelling toegevoegd, waarin de selectie fotografen hun werk aan het grote publiek kunnen tonen.

Intussen is .tiff uitgegroeid tot een gekende waarde, een internationaal platform dat de Belgische fotografie ondersteunt. Evenals de ‘Belgische fotografie’ is .tiff niet onder één noemer te vatten. Het is een staalkaart van de verscheidenheid en dynamiek van het fotografisch landschap in België. Met .tiff geeft het FOMU opkomend talent een platform naar een breder publiek en netwerk. ​

Het tijdschrift, dat nog steeds een belangrijk onderdeel van het project is, bestaat uit gevouwen posters en kan je bekijken als een kleinschalige, uitvouwbare tentoonstelling. Elke fotograaf presenteert zijn werk naar eigen wens op een van de posters. Het magazine wordt verkocht in de FOMU shop en op www.shop.fomu.be voor 4 EUR.

Met de genereuze steun van Walufin N.V.

Internationaal platform

Sinds 2018 maakt .tiff deel uit van FUTURES, een samenwerking tussen het FOMU en een groeiend aantal Europese partners (21) waaronder het British Journal of Photography (UK), CAMERA - Centro Italiano per la Fotografia (IT), Hyères Festival (FR), Fotofestiwal Lodz (PL), PHotoESPAÑA (ES), PhotoIreland (IR), Photo Romania Festival (RO), Robert Capa Contemporary Photography Center (HU), Triennial of Photography Hamburg (DE) en Copenhagen Photo Festival (DK).

Futures organiseert jaarlijks verscheidene evenementen gericht op jonge talent. Ontdek de volledige kalender met meet-ups en events in Zagreb en Arles o.m., op hun website.


Kijk
& lees meer

tickets