FOMU NL

HomePlan je bezoekMuseumbibliotheek
Leeszaal en collectie

Museum bibliotheek

Iedereen is welkom in de leeszaal van de bibliotheek van het FOMU. In onze bibliotheek vind je relevante publicaties van het prille begin van de fotografie tot de meest recente trends en ontwikkelingen.

Het volledige overzicht vind je in onze online catalogus.

Fo Mu Nieuwe Bibliotheek 3 min 1 1
Fo Mu Nieuwe Bibliotheek 36 lores
Fo Mu Nieuwe Bibliotheek 15

De bibliotheekcollectie is onderverdeeld in drie deelcollecties: de studiecollectie, de museumcollectie en de kostbare werken.

De studiecollectie bestaat uit publicaties, tijdschriften en documentatie met informatie vanaf de 17de eeuw (vroege voorlopers van de fotografie) tot nu, over uiteenlopende onderwerpen binnen de fotografie (technieken, stijlen, stromingen, apparatuur, geschiedenis, fotografiehandboeken). Een selectie van de studiecollectie en recente tijdschriftnummers zijn vrij in te kijken in de leeszaal.

De museumcollectie bevat boeken van de (inter)nationale fotografische canon van ca. 1950 tot het heden, met nadruk op Belgische en West-Europese fotografen. Het zijn publicaties van een bepaalde kunstenaar of artistieke bewegingen (ontwerp, thema, techniek). Ook tijdschriften met een grote historische of fotografische waarde maken deel uit van de museumcollectie.

De kostbare werken zijn de waardevolle, fragiele en unieke publicaties met een hoge erfgoedwaarde, hoofzakelijk publicaties van voor 1950. Deze werken kunnen enkel worden opgevraagd na toestemming van het hoofd collectie.


LEESZAAL

De leeszaal van de bibliotheek is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum. Iedereen met een toegangsticket voor het museum kan hier terecht om onze lopende tijdschriften, kranten en een selectie van fotoboeken (naslagwerken, encyclopedieën, fotoboeken, ) vrij in te kijken.

De leeszaal mag gebruikt worden als studieruimte door studenten.

Fo Mu Nieuwe Bibliotheek 46 lo ress

AFSPRAAK

Publicaties uit de studie- en museumcollectie kan je op afspraak inkijken in de leeszaal. Doorzoek onze catalogus, maak een afspraak en geef de werken door die je wil raadplegen. Dit kan via bibliotheek@fomu.be of +32 (0)3 242 93 18.

Afspraken zijn mogelijk van dinsdag tot en met vrijdag, tussen 10 en 17 uur. Je reservatie is geldig na bevestiging door onze medewerkers. Het is mogelijk om ter plaatse nog extra werken op te vragen.

Werken kunnen enkel in de leeszaal geconsulteerd worden. Het is mogelijk om gratis scans te maken uit boeken en tijdschriften.

Introductielessen en rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag.

DCS4125 min
Deel pagina