FOMU NL

nieuws

Dagelijkse Kost: gerecht geïnspireerd door expo Lee Miller in FOMU 

Longread   •   02:45 mei 2025

Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 mei zit het kookprogramma Dagelijkse kost in een museumjasje. Speciaal voor de Week van de Belgische Musea zijn alle gerechten geïnspireerd op  museumwerken.  Er werden werken geselecteerd uit FOMU, M Leuven, Museum Hof van Busleyden, MSK Gent en Stadsmuseum Lier.

Op dinsdag 13 mei kan je zien hoe de makers van Dagelijkse Kost zich lieten inspireren door de expo van Lee Miller in FOMU. Bekijk de aflevering op VRT max en ga zelf aan de slag met het recept.  

Fo Mu 3 1

Beeld: Dagelijkse Kost 

Fo Mu 2 pas delen na uitzending

Beeld: Dagelijkse Kost 

DK15 3844 Fo Mu STILL2

Beeld: Dagelijkse Kost 

RECEPT GEBASEERD OP EXPO LEE MILLER 

In de vroege jaren 1950 vindt model, oorlogscorrespondent, fotograaf en surrealist Lee Miller (1907-1977) zichzelf opnieuw uit. Ze geeft haar carrière een onverwachte wending en wordt kok. Voor Miller is koken een vorm van therapie en een uitlaatklep voor haar creativiteit. Haar surrealistische gerechten, waaronder groene kip en bloemkoolborsten, trekken enorme aandacht bij redacties en lezers. Zo verschijnt Millers werk tot aan haar levenseinde in tijdschriften. 

De expo Lee Miller in Print in FOMU is de eerste solotentoonstelling van Lee Miller in België. Ze biedt een nieuw perspectief op Millers werk en leven, via foto’s en artikels van haar die in tijdschriften en publicaties werden gepubliceerd. Tegelijkertijd belicht de tentoonstelling de ontwikkeling van het fotografisch medium in de 20e eeuw, en het gebruik van fotografische beelden als propagandamiddel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Recept: Gnocchi van spinazie met oesterzwammen en oude brokkelkaas
 

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen
  • 1 el gof zout
  • 100 g 00-bloem
  • 2 eierdooiers
  • 50 g brokkelkaas
  • 200 g spinazie
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 0,1 l kookwater
  • 50 g brokkelkaas
  • 0,1 l room
  • 0,5 citroen zeste
  • 200 g oesterzwammen
  • 150 g spinazie
  • 1 teentje look
  • 50 g jonge spinazie

 

 

Instructies: 

  1. Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.
  2. Leg de ongeschilde aardappelen op een laag grof zout in een ovenschaal en gaar ze in 40 minuten in de oven.
  3. Pel de aardappelen, schep het vruchtvlees in een passe vite en draai de aardappelen erdoor.
  4. Meng de bloem, de dooier(s) en de geraspte kaas door de aardappelpuree en kneed het geheel tot een egale bal. Dit is je gnocchideeg.
  5. Breng een pot gezouten water aan de kook.
  6. Rol een worst van het gnocchideeg en verdeel het in stukjes.
  7. Kook de gnocchi in het gezouten water en schep ze eruit wanneer ze komen bovendrijven. Laat ze afkoelen in koud water.
  8. Snijd de ui en de look fijn en stoof ze in olijfolie met een scheutje water.
  9. Voeg er de spinazie aan toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  10. Voeg de room, de citroenzestes, een lepel kookwater van de gnocchi en de kaas toe.
  11. Mix de spinazie tot een gladde saus en breng de saus op smaak met peper en zout.
  12. Laat de afgekoelde gnocchi even uitlekken en bak ze in boter.
  13. Snijd de oesterzwammen grof en doe ze erbij.
  14. Plet de look en voeg hem toe, gevolgd door de rest van de spinazie. Kruid met peper en zout.
  15. Giet er de spinaziesaus bij, meng en schep alles in een schaal. Werk af met enkele jonge blaadjes spinazie en wat extra kaas.
 
 
RECEPTENBOEK Lee Miller verkrijgbaar in FOMU shop

Het boek Lee Miller: A life with Food Friends & Recipes is veel meer dan een kookboek: het toont het leven van Lee Miller aan de hand van eten, en laat zien hoe voedsel haar creatieve kracht werd. Uiteindelijk verruilt ze haar camera voor de keuken, waar ze bruggen bouwt, oude wonden heelt en andere vrouwen inspireert.

Bevat meer dan honderd recepten van Lee Miller.

Verkrijgbaar in de FOMU shop en online 

Fo Mu 5

Receptenboek Lee Miller: A life with Food Friends & Recipes
Beeld: Dagelijkse Kost 

Deel pagina

Kijk
& lees meer
 

tickets