FOMU NL

Cindy Sherman: Early Works & Anti-Fashion

06:33 december 2024

Curator Rein Deslé, directeur van de Verbund Collectie Gabriele Schor en topmodel Hannelore Knuts reflecteren op het werk van Cindy Sherman. Van haar eerste werken tot de Anti-Fashion series: Wat is het dat hen raakt in de beelden? 'Het is heel fijn om al die werken samen te zien. Dan kan je echt het talent en het verhaal van Sherman voelen', zegt Knuts.

'De manier waarop Sherman fotografie gebruikt heeft om kunst te maken is baanbrekend geweest voor de rol van fotografie in de kunstwereld', zegt curator Rein Deslé. 'Ze is haar eigen kapper, stylist, model én haar eigen fotograaf - wat een enorme vrijheid geeft. Wat bijzonder is aan Shermans praktijk is dat zij diezelfde strategie heel haar 50-jarige carrière volhoudt. Ze is enorm consequent in de manier waarop ze werk maakt.'

Still video Sherman 6
Still video Sherman 3b
Still video Sherman 6b
Still video Sherman 1b

In haar foto's bekijkt Cindy Sherman identiteit als een concept en onderzoekt ze manieren waarop vrouwen in de massamedia worden afgebeeld. Sinds de jaren zeventig staat ze model in haar eigen werk. Geschminkt, verkleed en vermomd neemt ze steeds andere gedaantes aan. 'Shermans werk is eclectisch, en zo zijn ook de emoties die ik bij haar werk krijg', vertelt Hannelore Knuts. 'Het ligt in de nuance, in het detail. Het is altijd dezelfde vrouw. En toch ...'

Untitled Film Stills

'In het begin van de jaren '70 begon Cindy Sherman met schilderen, tekenen en beeldhouwen', zegt directeur van de Verbund Collectie Gabriele Schor. 'Maar al snel besefte ze dat dit niet het medium was waarmee ze haar artistieke visie kon uitdrukken'.

In FOMU werpt de tentoonstelling Early Works 1975 – 1980 haar licht op enkele van Shermans belangrijkste drijfveren en ideeën. Het omvat experimentele werken uit haar studententijd en haar iconische reeks Untitled Film Stills, waarmee ze eind jaren zeventig internationaal doorbrak.

'In die zwart-witte reeks creëert Sherman een sfeer die doet denken aan film noir, waarin ze stereotypes van vrouwen toont die in films te zien zijn', zegt Schor. De scènes in deze serie komen uit niet-bestaande films. Toch ervaren we een déjà-vu gevoel, ook al verwijst Sherman niet letterlijk naar een specifieke scène uit een film. Dit gevoelt komt voort uit de stereotypen die ze in deze foto's creëert', aldus Schor.

Still video Sherman 8
Still video Sherman 5
Still video Sherman 4
Still video Sherman 7
Still video Sherman 2
Modefotografie

Sinds de jaren tachtig werkt Sherman regelmatig samen met beroemde modehuizen als Comme des Garçons, John Galliano en Balenciaga en tijdschriften als Vogue, Interview en Harper’s Bazaar. Zonder belangstelling voor glamoureuze modefotografie, maakt ze provocerende foto’s van personages die nauwelijks mooi te noemen zijn.

'Sinds het begin van haar carrière is Sherman geïnteresseerd in mode, en wat de kleren die je draagt betekenen voor je identiteit. Hoe je met kleren de constructie van je identiteit eigenlijk vormgeeft', vult Deslé aan. 'Het materiaal dat Sherman maakte voor haar eerste mode-opdracht was enorm controversieel. En bij elke opdracht die ze nadien kreeg ging ze steeds een stapje verder. In de jaren 80 werden heel wat van haar opdrachten geweigerd, elke weigering stimuleerde Sherman om nog een stapje verder te zetten en die controverse nog meer op te zoeken.' (..)

Tentoonstelling in FOMU

Deze video werd gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling in FOMU, de eerste grote solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman in België. Met meer dan 100 werken van de jaren 1970 tot nu geeft de tentoonstelling een uitgebreid overzicht van haar werk als toonaangevende hedendaagse kunstenaar.

De expo Cindy Sherman is nog tot 02.02.2024 te zien in FOMU


Kijk
& lees meer
 

tickets