FOMU NL

Fomu herman selleslags 1986 low res
FOMU collectie

Herman Selleslags & de FOMU collectie

Longread   •   05:00 juni 2022

Herman Selleslags is een van de bekendste fotografen van België en was vijftig jaar lang de huisfotograaf van het weekblad Humo. In 2015 verkreeg het FOMU het archief van Herman Selleslags (1938) en zijn vader Rik Selleslags (1911-1982). Het archief van Herman en Rik omvat meer dan een halve eeuw aan binnen- en buitenlandse geschiedenis. Als waardevolle tijdsdocumenten tonen de foto's van Selleslags onderwerpen als politiek, media, popmuziek en het dagelijkse leven.

Foto: zelfportret, 1986, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Herman Selleslags: carrière

Op twaalfjarige leeftijd werkt Herman Selleslags al bij het fotoagentschap van zijn vader Rik. Eerst helpt hij met klusjes en sleurt hij met statieven en glasplaten. Vanaf zijn zestiende krijgt hij opdrachten die hij zelfstandig moet uitvoeren. Na de oorlog laat Rik de persfotografie over aan zijn zoon met de woorden: "Kijk daar maar mee uit, want voor je het weet, raak je in de problemen."

Capture 009291 R low res

Herman Selleslags, Mick Jagger, Londen, 1967, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Sarah Osbourne Werchter 1986 low res

Herman Selleslags, Sarah Osbourne, Werchter, 1986, Collectie FOMU © Herman Selleslags

COVER SCHOEPEN KLEIN retouche low res

Herman Selleslags, Humo cover met Bobbejaan Schoepen, 20 mei 1971

Paul Mc Cartney Hyde Park Londen 1968 low res

Herman Selleslags, Paul McCartney, Hyde Park, Londen, 1968, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Parking58 Brussel 1988 low res

Herman Selleslags, Parking 58, Brussel, 1988, Collectie FOMU © Herman Selleslags

1981 P 1988 0152 Selleslags Herman low res

Herman Selleslags, Julien Schoenaerts in ‘De Wereldverbeteraar’, Brussel, 1981, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Diana Ross Brussel 1964 low res

Herman Selleslags, Diana Ross, Brussel, 1964, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Capture 009258 R low res

Herman Selleslags, Paul McCartney, Hyde Park, Londen, 1968, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Guy Mortier HUMO low res

Herman Selleslags, Guy Mortier op de redactie van HUMO, begin jaren 1970, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Connie Francis San Remo 1962 low res

Herman Selleslags, Connie Francis, San Remo, 1962, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Antwerpse Seefhoek 1996 low res

Herman Selleslags, Antwerpse Seefhoek, 1996, Collectie FOMU © Herman Selleslags

Herman maakt reportages in binnen- en buitenland, waar hij honderden politici, acteurs, presentatoren, muzikanten, schrijvers en kunstenaars ontmoet. Hij fotografeert in opdracht van Humo vele nationale en internationale beroemdheden zoals The Beatles, Diana Ross, The Rolling Stones, Tina Turner, Hugo Claus en Julien Schoenaerts. In de eerste decennia van zijn carrière maakt hij tot wel dertig reportages per maand, naar het einde van zijn carrière toe zijn dat er nog elf.

Selfie Herman Selleslags New York 1971 low res

Herman Selleslags, Selfie, New York, Times Square, 1971, Collectie FOMU © Herman Selleslags




Het is nooit mijn bedoeling geweest om kunst te maken. Ik heb alleen de gebeurtenissen willen vastleggen. Roland Barthes had gelijk: fotografie is geen kunst maar magie. Het gaat om het stilzetten van de tijd. De gebeurtenis is belangrijker dan de fotograaf. Al zegt een foto, als het goed is, ook wel iets over de maker van die foto.
- Herman Selleslags


Selleslags ziet zichzelf niet als kunstenaar, maar als fotograaf. Hij legt graag gebeurtenissen vast, het liefst op straat en met daglicht. Toch wordt zijn werk erkend want in 1991 wint hij de Staatsprijs voor Beeldende Kunst van de Vlaamse Gemeenschap.

Selleslags blijkt bovendien een inspiratiebron voor vele personen, zoals o.a. psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter die opgegroeid is met Hermans foto’s van beroemdheden.

“Ik ben in de wereld gekomen door de foto’s van Herman Selleslags. Hij is de man die mij ook in mijn jeugdjaren de wereld heeft laten zien", aldus de Wachter over het werk van Selleslags. "Hij maakte foto’s van alle popsterren die toen in mijn puberteit van groot belang waren: The Stones en The Beatles, maar ook Jimi Hendrix, weet ik veel, al die gasten die ik toen toch wel bewonderde. Zo is Selleslags voor mij ook een figuur die mij, zonder dat hij het wist, gevormd heeft.”

Selleslags en het FOMU

In 2007, na vijftig jaar fotograferen, toont Herman voor het eerst een selectie van zijn werk in een grote overzichtstentoonstelling in het FOMU. In 2015 verhuizen de honderden archiefdozen van Hermans huis naar de museumdepots. Een jaar later laat het FOMU een deel van het archief zien met de tentoonstelling Selleslags pakt uit.

DSC3058 low res

Pergamijnbladen en contactvellen Herman Selleslags, Collectie FOMU

DSC3055 low res

Nieuwe verpakkingen fotoafdrukken Herman Selleslags, Collectie FOMU

DCS1480 low res

Studio Herman Selleslags, 24 augustus 2016 © Guy Voet

Project Tegenlicht

In 2021 selecteerde het FOMU de negatieven van Herman Selleslags voor het project Tegenlicht met als doel de archieven toegankelijk te maken. Tegenlicht is een project van de Vlaamse overheid in het kader van de inhaalbeweging van digitale collectieregistratie.

Deel pagina

Kijk
& lees meer

tickets