FOMU NL

Longread

Slow Focus: traag kijken naar kunst

Longread   •   02:00 augustus 2023

In het FOMU kun je elke eerste zondag van de maand deelnemen aan Slow Focus: een nieuwe manier van kunstbeleving die past bij de groeiende behoefte om regelmatig te onthaasten. De achterliggende gedachte is dat je door trager en bewuster te observeren, diepere lagen in een kunstwerk ontdekt. Maar wat houdt dit dan precies in?

Slow Focus in het FOMU (2019)

Bewust kijken via Visual Thinking Strategies

Bij Slow Focus wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Visual Thinking Strategies-methode, kortweg VTS-methode. VTS is een leermethode die in de jaren negentig werd ontwikkeld door Philip Yenawine, destijds hoofd educatie van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Yenawine was ontevreden over wat rondleidingen, lezingen en workshops in het MoMa bezoekers daadwerkelijk bijbrachten. Op basis van wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde hij samen met Abigail Housen, een cognitief psycholoog aan de universiteit van Harvard, de VTS-methode om bezoekers op een bewuste manier naar kunst te laten kijken, waardoor wat ze hebben gezien meer beklijft.

Hoe werkt Slow Focus nu precies?

"Bij Slow Focus worden tijdens de eerste helft van de bijeenkomst yoga- of mindfulness-oefeningen gedaan. Op die manier worden de zintuigen op scherp gezet,” legt Naomi Vandenbroeck, hoofd publiekswerking bij het FOMU, uit. Volgens haar draait het bij Slow Focus namelijk ook om onthaasting. “Via zo'n sessie kunnen mensen even uit de waan van de dag stappen. Door yoga of mindfulness te doen, sta je even stil bij je lichaam en je eigen gewaarwording. Het helpt ook om vervolgens heel traag te leren kijken.”

Nadien nodigt de museumgids je uit om enkele minuten naar een foto te kijken. Aan de hand van een aantal vragen ga je vervolgens in gesprek over de beelden. De vragen zijn open van aard en specifiek voor de VTS-methode ontwikkeld en bieden een houvast. Je kan actief deelnemen, maar dit hoeft niet, je kan ook gewoon luisteren.


Fo Mu Slow Art Day 19 LR2

Slow Focus in het FOMU, 2019 © Jesse Willems

Fo Mu Slow Art Day 8 LR

Slow Focus in het FOMU, 2019 © Jesse Willems

Fo Mu Slow Focus foto Jesse Willems 37

Slow Focus in het FOMU, 2019 © Jesse Willems

Fo Mu Slow Focus Foto Jesse Willems52

Slow Focus in het FOMU, 2019 © Jesse Willems

Toegankelijk voor iedereen

Deelnemers leren in een veilige omgeving dat iedereen anders kijkt. Dat maakt Slow Focus zeer toegankelijk: iedereen kan deelnemen, ongeacht je voorkennis. Door lang samen naar een foto te kijken en hierover te filosoferen verruimt je blik en zie je meer.

De kracht van de VTS-methode schuilt namelijk in het feit dat toeschouwers worden uitgenodigd om een werk zelf te exploreren, observaties te onderbouwen en actief te blijven waarnemen. Belangrijk hierbij is het goed luisteren en leren van elkaar, waarbij iedere inbreng als even waardevol en belangrijk wordt gezien. Omdat de methode de nieuwsgierigheid prikkelt en de verschillende zienswijzen met elkaar gedeeld worden, levert het ook een hoop plezier op.


Benieuwd naar meer?

Schrijf je in voor een Slow Focus sessie in het museum. We organiseren er eentje elke eerste zondag van de maand in de collectietentoonstelling Dirk Braeckman - Echtzeit

Bekijk de kalender voor alle data (6 oktober, 3 november, 1 december 2024 & 5 januari 2025)

Deel pagina

Kijk
& lees meer

tickets