FOMU NL

FOMU collection

Het Keizerpanorama
een uniek stuk uit de collectie

Video   •   4 min september 2021

Het Keizerpanorama is zonder twijfel een uniek topstuk uit de FOMU-collectie. Het toestel werd gemaakt in 1905 en was een 'moderne machine', een ‘automaat’, bedoeld om fotografie naar een massapubliek te brengen. Op de krukjes rondom de kijkkast kunnen 25 personen tegelijk plaatsnemen om te kijken naar driedimensionale beelden, in dit geval beelden van ZOO Antwerpen. Het mechanisme, aangedreven door een motor, kreunde en kraakte onophoudelijk.

Een eeuw geleden stonden Keizerpanorama’s opgesteld in zowat alle belangrijke steden van Europa. Over de hele wereld zijn er slechts een 13-tal Keizerpanorama’s bewaard gebleven.

De kijkkast dat het FOMU in collectie heeft werd gebouwd door de Antwerpse fotograaf en handelaar Joseph Maes, in opdracht van de Antwerpse Zoo. Het kreeg een plaats op de Wereldtentoonstelling in Luik, ter promotie van de Zoo.

Promo Keizerspanorama final 00 03 00 23 Still010
F1975 171 keizerspanorama

Het Keizerpanorama werd de afgelopen jaren gerestaureerd en bestudeerd. We krijgen nog regelmatig vragen over deze kijkkast, van mensen die het ooit gezien hebben in het FOMU. In 2022 zal het Keizerpanorama opnieuw gepresenteerd worden aan het publiek in een collectieopstelling in het FOMU.


Kijk
& lees meer