FOMU NL

Virtual tour

Stephan Vanfleteren
Virtuele rondleiding

Video   •   12 min augustus 2021

In zes afleveringen leidt FOMU-gids Karolien je met 'Present at home' doorheen het leven en werk van Vanfleteren. Present at home werd gemaakt n.a.v. de grote overzichtstentoonstelling Present van Stephan Vanfleteren in het FOMU.

Bekijk alle afleveringen na elkaar in de compilatie, of bekijk de zes episodes van Present at Home via de korte video's.

1. Vroege werk

Beginnen bij het begin: zijn vroege werk. Wat waren de angsten en interesses van de jonge Stephan Vanfleteren? Maakt hij als beginnend fotograaf keuzes die de rest van zijn verdere werk bepalen?

2. Persfotografie voor De Morgen

Stephan Vanfleteren is 24 jaar als hij met knikkende knieën uit het kantoor van de directeur van De Morgen wandelt. Als piepjong kuiken wordt hij naar het bloedbad van de Rwandese genocide gestuurd. Vandaag kijkt de fotograaf kritisch naar deze reeks: Hoe moet je ellende in beeld brengen zonder sensatie te creëren? In de tweede aflevering gaan we dieper in op hoe Vanfleteren als persfotograaf zijn eerste stappen zette. Van de genocide in Rwanda naar de burgeroorlog in Kosovo en de Dutroux-kwestie in eigen land: Vanfleteren drukte als persfotograaf steeds zijn eigen stempel in de media.

3. Elvis & Presley

Wat weinig mensen weten, is dat Vanfleteren een grote droom had die hij wou realiseren voor hij dertig werd: doorheen Amerika reizen, verkleed als Elvis. Dat deed hij samen met de Zwitserse fotograaf Robert Hubert. De twee fotograferen elkaar, het resultaat - de kleurrijke reeks Elvis & Presley - is een roadtrip door de VS, langs goedkope motels, wassalons en liftend door de woestijn.

4. Belgicum

Le moment décisif. Het yes-moment van een fotograaf. Voor Stephan Vanfleteren was dat toen hij deze foto op de basiliek van Koekelberg nam, waar hij exact op het juiste moment de foto afklikte. Een leuk weetje: de dochter van het koppel dat op de basiliek wordt afgebeeld, zag de foto in 2007 in het FOMU hangen en herkende haar ouders. Samen met haar moeder schreef ze een brief aan Vanfleteren. In deze vierde aflevering van Present at home zetten we de Belgicum-reeks van Vanfleteren centraal, met deze foto in Koekelberg maar ook met een reeks armoedeportretten genomen in Antwerpen en Brussel.

5. Zwartwitportretten

De voorlaatste aflevering van Present at home... Een uitstekend moment om het te hebben over de werken waar Stephan Vanfleteren bij het grote publiek vooral bekend om is: zijn indringende zwart-witportretten. Joaquin Phoenix, Juliette Binoche, Stromae, Carice Van Houten, Jan Decleir, Matthias Schoenaerts …Vanfleteren fotografeerde heel wat bekende koppen wereldwijd, maar ook minder bekende. Met één constante: hij houdt de achtergronden zo goed als altijd wazig, die doen er ook niet toe. Wie of wat deze mensen zijn, is niet belangrijk. Het gaat om de persoon, om het karakter.

6. Stillevens

In de laatste aflevering zoeken we de verstilling op van de werken die Vanfleteren maakt in zijn daglichtstudio in West-Vlaanderen. Stillevens, of natures mortes … Een levend dier fotograferen is immers aartsmoeilijk, ze doen nooit wat je wilt. Maar dode dieren zijn geduldig. Je kan ze op de mooiste manier presenteren. Vanfleteren positioneert de dieren die gestorven zijn in zijn buurt, wacht op het perfecte licht en fotografeert ze. Van het kleinste vogeltje tot de grootste bruinvis, aangespoeld aan de Noordzee en gestorven in de armen van een surfer.


Kijk
& lees meer

tickets