Dirk Braeckman (BE, °1958) onderzoekt al meer dan veertig jaar het medium fotografie met zijn subtiele, donkere beelden. Voor de tentoonstelling Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie.
Door het Gevaert-archief - met meer dan 377 papiersoorten en 1300 fotoverpakkingen - publiek toegankelijk te maken, houdt FOMU de kennis over analoge fotografie en fotopapier levend.
Hoe bewaren fotografen hun nalatenschap? Het blijkt een uitdaging voor de toekomst van fotografisch erfgoed.
Op uitnodiging van FOMU verkent beeldend kunstenaar Katja Mater de museumcollectie en maakt een bijzondere selectie rond het thema ‘tijd’.
Vanaf deze maand kan je de info die FOMU digitaliseerde in het kader van het Gevaert Papierproject zelf raadplegen via een Wikibase databank. Deze databank heeft als doel de informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek.
FOMU en creative agency Mutant™ bundelen de krachten voor FOMUTATIONS, een reeks experimentele talks van internationaal bekende image makers. Ze dagen bestaande perspectieven op beeldcultuur uit en prikkelen het debat. Een vernieuwend format dat aanzet tot dialoog en anders kijken.
Te zien op VRT MAX: de vijfdelige videoreeks Searching for Sherman. Vijf bekende Cindy Sherman-fans gaan in gesprek met kunstwetenschapper en influencer Anna-Livia Smekens.
Voor regisseur Charlie Dewulf beïnvloedt de filmische kant van Cindy Shermans werk hun visie op gender en film. Hoe inspireren Shermans beelden filmmakers vandaag nog?
Elk jaar selecteert het FOMU tien beloftevolle fotografen die in België wonen of werken. Ontdek het werk van de tien nieuwe kunstenaars van .tiff 2024 in het portfoliomagazine .tiff en een groepstentoonstelling in het museum