FOMU NL

HomeActiviteitenprogramma Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection

Activiteitenprogramma bij de expo
Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection

Naar aanleiding van de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection organiseert het FOMU een reeks activiteiten. Zo kan je elke eerste zondag van de maand aansluiten bij een Slow Focus Sessie, je kan het Keizerpanorama ook maandelijks in werking zien én een rondleiding of talk bijwonen.

In de expo Grace Ndiritu Rreimagines the FOMU Collection maakt de Brits-Keniaans kunstenaar Grace Ndiritu een radicale en holistische herinterpretatie van wat een collectietentoonstelling kan zijn. Grace Ndiritu nodigt je uit om de FOMU-collectie met open blik te bekijken, intuïtieve verbanden te leggen en het rationele denken achterwege te laten. Het resultaat is een zintuiglijke ervaring in een modernistisch interieur.

SLOW FOCUS SESSIES

Elke eerste zondag van de maand kan je in het FOMU terecht voor een Slow Focus sessie in de tentoonstellingen. Tijdens Slow Focus kijk je trager en bewuster naar kunst. Het is een uitnodiging om te ontprikkelen en tijd te nemen voor jezelf. Deelnemers leren in een veilige omgeving dat iedereen anders kijkt. Dat maakt Slow Focus zeer toegankelijk: iedereen kan deelnemen, ongeacht je voorkennis. Door lang samen naar een foto te kijken en hierover te filosoferen verruimt je blik en zie je meer.

  • De plaatsen zijn beperkt, gelieve tijdig te reserveren.
  • We verzamelen stipt om 10u30 in de inkomhal van het FOMU. Kom bij voorkeur tien minuten vroeger, dan heb je nog voldoende tijd om je spullen op te bergen.
  • Voertaal is Nederlands

Data: 5 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni, 2 juli, 6 augustus, 3 september, 1 oktober, 5 november, 3 december 2023 en 7 januari 2024

Fo Mu Slow Art Day 27 LR

BELEEF HET KEIZERPANORAMA IN BEWEGING

Het Keizerpanorama is een topstuk uit de FOMU-collectie dat na een grondige restauratie opnieuw te zien is in de expo Grace Ndiritu Reimagines the FOMU collection. Het toestel werd in 1905 gemaakt en was toen een moderne machine, een ‘automaat’, bedoeld om een fotografisch spektakel in 3D naar een massapubliek te brengen. Op de krukjes rondom de kijkkast kunnen 25 personen tegelijk plaatsnemen om te genieten van de magie van driedimensionale beelden.

Elke eerste zondag van de maand kan je het Keizerpanorama in beweging zien. Beleef hoe het Keizerpanorama werd gebruikt in het begin van de 20e eeuw. Neem plaats op een van de krukjes en bekijk de stereobeelden één voor één terwijl ze ronddraaien. Het duurt ongeveer een kwartier om alle beelden te zien.

  • Elke eerste zondag van de maand, tussen 14u en 15u
  • Een FOMU gids is aanwezig om al je vragen over dit bijzondere museumstuk te beantwoorden.
  • Reserveren is niet nodig, met je museumticket kan je de dag zelf aansluiten tussen 14u en 15u.

Data: 5 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni, 2 juli, 6 augustus, 3 september, 1 oktober, 5 november, 3 december 2023 en 7 januari 2024

Keizerpanorama 2023
Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection, FOMU, 17/02/23 – 07/01/24 © We Document Art / FOMU

Meditatie & gesprek met Grace Ndiritu en Tamara Berghmans

Naar aanleiding van de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU collection gaat kunstenaar Grace Ndiritu in gesprek met FOMU-curator Tamara Berghmans over haar werk en de totstandkoming van deze radicale herinterpretatie van een klassiek collectietentoonstelling.

De talk begint en eindigt met een meditatie door Grace Ndiritu. De meditatie en het gesprek vinden plaats in de tentoonstelling zelf. We voorzien kussens om comfortabel te zitten.

Plaatsen zijn beperkt.

Datum: 30 november 2023

Grace Ndiritu affiche zonder logos

NEW NARRATIVES RONDLEIDING

Een New Narratives rondleiding kan verschillende vormen aannemen. Het FOMU nodigt gastsprekers uit die nieuwe verhalen toevoegen aan de tentoonstellingen, vanuit zijn/haar/hun persoonlijke beleving en ervaring.

  • De rondleiding duurt ongeveer een uur.
  • Plaatsen zijn beperkt, reserveer vooraf je ticket.
  • Gratis voor < 18 jaar, Omniumstatuut, FOMU Academy en FOMU Patron
  • Een bezoek aan het museum is inbegrepen in je ticket.
12 maart 2023: Evangeline Agape

Het FOMU nodigt schrijver, illustrator en sociaal werker Evangeline Agape uit om een New Narratives rondleiding te geven in de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU collection. Stap mee in de wereld van Evangeline en beleef de tentoonstelling door haar ogen.

Evangeline Agape
8 oktober 2023: Fleur Pierets

Het FOMU nodigt kunstenaar, schrijver en LGBTQ mensenrechten activist Fleur Pierets uit in de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection. Fleur geeft op dit moment lezingen over de hele wereld, werkt samen met het productiehuis van Michiel en Lukas Dhont mee aan de verfilming van Julian, schrijft het libretto voor een opera in samenwerking met Liesa Van der Aa, werkt aan een televisieserie en schrijft een nieuw boek. Eerder publiceerde ze het boek Julian, de kinderboeken Love Around the World en Love is Love en recent het boek Heerlijk Monster .

Fleur Pierets

VOOR SCHOLEN & GROEPEN

RONDLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS: 'FOTOGRAFIE EN BEELDBEWUSTZIJN'

Ontdek de nieuwe collectietentoonstelling tijdens een actieve rondleiding met een FOMU-gids. Laat je verrassen door onverwachte combinaties uit de FOMU-collectie. Verwacht je aan een intuïtieve wandeling langs foto’s en camera’s van 1850 tot vandaag.

Voor wie? secundair onderwijs, voor alle richtingen. Geef bij je reservatie de leeftijd, het niveau en/of het interessegebied van de leerlingen mee, zo kan onze gids het bezoek op maat voorbereiden.

De rondleiding kan geboekt worden in het Nederlands, Engels en Frans.

Thema’s die aan bod kunnen komen: fotografie, visuele kunsten, beeldende kunsten, beeldbewustzijn, beeldgeletterdheid, beeldvorming, representatie, macht, ethiek, geschiedenis, kunstgeschiedenis. De leerlingen kijken bewust en kritisch naar beelden uit de wereldgeschiedenis en vormen hier een eigen mening over.

Meer info

RONDLEIDING VOOR VOLWASSENEN: 'EEN NIEUWE KIJK OP DE FOMU-COLLECTIE'

Ontdek de nieuwe collectietentoonstelling tijdens een actieve rondleiding met een FOMU-gids. Laat je verrassen door onverwachte combinaties uit de FOMU-collectie. Verwacht je aan een intuïtieve wandeling langs foto’s en camera’s van 1850 tot vandaag.

Deze tentoonstelling heeft geen labels en stimuleert je om intuïtief te kijken naar de foto’s aan de muur. Er is wel een publicatie en audiogids met meer informatie over de foto’s. De gids vertelt over de visie van Grace Ndiritu en de verhalen achter de foto’s. Er is steeds ruimte voor vragen en een gesprek.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten en kan geboekt worden in het Nederlands, Engels en Frans.

Meer info

tickets