FOMU NL

nieuws

Het FOMU brengt nieuwe kunstaankopen Collectie Vlaamse Gemeenschap onder in collectie

Longread februari 2022

Werk van o.m. Mous Lamrabat, Geert Goiris, Grace Ndiritu, Sammy Baloji, Mashid Mohadjerin, Sybren Vanoverberghe, Bieke Depoorter, Kristof Vrancken toegevoegd aan collectie FOMU

Vincen Beeckman lores

Vincen Beeckman, Claude et Lilly, 2015-2018 © Vincen Beeckman / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Slow it down lores

Mous Lamrabat, Slow it down, 2017 © Mous Lamrabat / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Octopus lores

Massao Mascaro, Octopus, From the series ‘Sub Sole’, 2017 © Massao Mascaro / Collectie Vlaamse Gemeenschap

1954 S4 A4631 lores

Mashid Mohadjerin, 1954, From the series ‘Freedom is Not Free’, 2017-2019 © Mashid Mohadjerin / Collectie Vlaamse Gemeenschap

12 times falling lores

Tom Callemin, Twelve times falling, 2019 © Tom Callemin / Collectie Vlaamse Gemeenschap

CLOUDS PRISM lo res

Geert Goiris, Prism Clouds, 2014 © Geert Goiris / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Van Menxel 1

Sine Van Menxel, Parasol #1, 2016 © Sine Van Menxel / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Van Menxel 2

Sine Van Menxel, Parasol #2, 2016 © Sine Van Menxel / Collectie Vlaamse Gemeenschap

SITESP1

Katja Mater, Site Specific Tiled 01/10/17 Herford, 2017-2021 © Katja Mater / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Vincent Meesen

Vincent Meessen, Vita Nova, 2009 © Vincent Meessen / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Bieke depoorter

Bieke Depoorter, Dummy with handwritten images for the photobook ‘As It May Be’, 2017 © Bieke Depoorter / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Charif

Charif Benhelima, Semites, 2003-2005 © Charif Benhelima / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Beat struli

Beat Streuli, Quai de l’industrie, 2014 © Beat Streuli / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Cottin stefanelli

Laure Cottin Stefanelli, Double You Double You, 2019 © Laure Cottin Stefanelli / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Tine Guns

Tine Guns, Storm Before The Silence, 2019 © Tine Guns / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Kristof Vrancken

Kristof Vrancken, Transit, Zwartberg, 2017 © Kristof Vrancken / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Dries Segers

Dries Segers, Fungi, 2019 © Dries Segers / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Sanne De Wilde

Sanne De Wilde, The Island of the Colorblind, 2016 © Sanne De Wilde / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Concretecity

Aglaia Konrad, Concrete City, 2012 © Aglaia Konrad / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Camille Picquot Eyeball

Camille Picquot, Eye Ball, From the series ‘Salut soleil (qui sais mourir)’, 2021 © Camille Picquot / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Leonard Pongo

Léonard Pongo, Diptich Double, From the series ‘Primordial Earth, 2019 © Léonard Pongo / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Sybren

Sybren Vanoverberghe, Black Circle, From the series ‘Sandcastles and Rubbish’, 2020 © Sybren Vanoverberghe / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Grace Ndiritu

Grace Ndiritu, A Quest For Meaning: Painting as a Medium of Photography, 2014 © Grace Ndiritu / Collectie Vlaamse Gemeenschap

M Ax Pinckers Heene lores

Max Pinckers, Installation Richard Heene, From the series ‘Margins of Excess’, 2018 © Max Pinckers / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Sammy Baloji

Sammy Baloji, The Album, 2014 © Sammy Baloji / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Veronika Pot

Veronika Pot, Mirage, 2021 © Veronika Pot / Collectie Vlaamse Gemeenschap

Vorig jaar maakte de Vlaamse overheid een uitzonderlijk groot aankoopbudget van 3,98 miljoen euro vrij voor kunstaankopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Hiermee kocht ze 281 kunstwerken van 180 kunstenaars. De selectie werd gemaakt door een commissie van onafhankelijke curatoren en experten uit de zes Vlaamse musea voor Hedendaagse kunst zijnde het FOMU, M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE, M Leuven en Middelheimmuseum.


"We zijn blij dat fotografie een prominente rol krijgt en het FOMU nauw betrokken is bij de selectie van kunstwerken. Van de 281 werken die aangekocht werden zijn er 54 fotografie-werken. De meeste fotografen waren nog niet vertegenwoordigd in de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Dit is een grote stap vooruit voor de fotografie en toont aan dat fotografie binnen het kunstenveld en het beleid zijn plek heeft gevonden".


- Maartje Stubbe, directeur FOMU

De werken maken nu deel uit van de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap en door deze 6 hedendaagse kunstmusea in bewaring genomen.

Werk van 25 fotografen aangekocht

Het werk van deze kunstenaars wordt ondergebracht in de collectie van het FOMU:

Sammy Baloji, Vincen Beeckman, Charif Benhelima, Tom Callemin, Bieke Depoorter, Sanne De Wilde, Geert Goiris, Tine Guns, Aglaia Konrad, Mous Lamrabat, Massao Mascaro, Katja Mater, Vincent Meessen, Mashid Mohadjerin, Grace Ndiritu, Camille Picquot, Max Pinckers, Léonard Pongo, Veronika Pot, Dries Segers, Laure Cottin Stefanelli, Beat Streuli, Sine Van Menxel, Sybren Vanoverberghe, Kristof Vrancken.

"Het was voor het FOMU een uitgelezen kans om met deze budgetten aan het werk te gaan. De Collectie Vlaamse Gemeenschap en de FOMU Collectie krijgen met deze selectie een mooie staalkaart van mid career en jong fotografietalent", stelt Tamara Berghmans, curator Collectie van het FOMU.

"De selectie is relevant en vernieuwend zowel qua vorm als inhoud. Je krijgt een brede waaier van wat er zich vandaag in fotografieveld afspeelt, oa. maatschappelijk relevant werk, fotografische experimenten en bevraging van de identiteit en het Belgisch koloniaal verleden. Zo baseert het werk van Sammy Baloji en Vincent Meessen zich op historische koloniale archieven. Sine Van Menxel en Katja Mater creëren gelaagde composities, waarin ze de grenzen van de fotografische techniek onderzoeken."

De FOMU Collectie

Het FOMU herbergt een internationale, diverse verzameling van ruim drie miljoen objecten. Het geheel is tegelijkertijd historisch en actueel. De totale verzameling bestaat uit vier collecties: Beeld, Apparatuur, Fondsen en Boek. Elk jaar breiden we uit met nieuwe aankopen en schenkingen. In de collectie ligt een sterke focus op Belgische fotografie en ensembles van fotografen.

Het FOMU zal de komende jaren de werken tonen in collectiepresentaties. Een aantal werken worden de komende maanden al in bruikleen gegeven zoals het werk van Sine Van Menxel dat te zien zal zijn in het Roger Raveel Museum.

"Dit is een mooie kans om de FOMU collectie uit te breiden met werk van fotografen die al langer op de radar stonden," licht Ann Deckers, Hoofd Collectie FOMU toe. "Het werk van Geert Goiris en Aglaia Konrad was voordien ondervertegenwoordigd in de collectie. We hebben werken verworven van fotografen die in het verleden deel uitmaakten van onze talentwerking .tiff: Sybren Vanoverberghe, Léonard Pongo, Massao Mascaro, Tine Guns, Max Pinckers, Dries Segers, Tom Callemin, Camille Picquot, Sine Van Menxel en Laure Cottin Stefanelli. Ook van Mous Lamrabat die deel uitmaakte van de selectie voor de COVID-19 werkbeurs werd er werk toegevoegd aan de collectie."

Kunstaankopen Vlaamse overheid 2021

De aankopen zijn bedoeld om de kunstensector toekomstperspectief te bieden tijdens de coronacrisis. Met deze kunstaankopen geeft de Vlaamse overheid in 2021 een grote stimulans aan de beeldende kunstsector, die zowel de kunstenaars als de betrokken galeries rechtstreeks ten goede komt. Ter vergelijking: in 2020 was voor de aankopen in het totaal een budget van 150.000 euro beschikbaar.

Er werden in totaal 281 kunstwerken van 180 kunstenaars in diverse fases van hun carrière aangekocht. Voor veel kunstenaars is het de eerste keer dat hun werk wordt aangekocht door de Vlaamse overheid.

De werken geven een representatief beeld van de hedendaagse kunstpraktijk met een grote variatie in technieken en disciplines. Het gaat om 54 fotografie-werken, 54 installaties, 44 schilderijen, 43 beeldhouwwerken, 31 tekeningen, 30 videokunst-werken, 19 werken in gemengde media, 4 textielwerken en 2 prenten. Door het uitzonderlijk hoge budget kocht de Vlaamse overheid ook enkele duurdere werken van gerenommeerde kunstenaars aan.


Collectie Vlaamse Gemeenschap

De Collectie Vlaamse Gemeenschap bestaat uit meer dan 18.000 werken. Ze moet een volledig en correct beeld geven van de kwaliteitsvolle en internationaal relevante (hedendaagse) Vlaamse kunst. Al sinds 1860 worden er kunstwerken voor verworven en in bewaring gegeven aan openbare instellingen en musea. Naast hedendaagse kunst kocht de Vlaamse Gemeenschap ook al oude kunsten en verschillende soorten erfgoed aan.


Kijk
& lees meer

tickets