FOMU NL

re-collect

Artist Video: Anne De Gelas

Video   •   5 min augustus 2021

Het werk van de Brusselse fotografe Anne De Gelas is zeer persoonlijk. Vaak gaat het om zelfportretten, met intieme details uit haar leven. Ze combineert handgeschreven of getypte teksten, tekeningen, knipsels en foto’s in een soort van dagboeken.

"Het beschrijven van mijn eigen leven in mijn werk was niet echt een keuze. Het is iets geworden dat gewoon vanzelfsprekend was."

De aangrijpende werken van Anne De Gelas tonen een open autobiografisch verhaal met thema’s als familie, verlies en trauma, maar ook liefde. De Gelas nodigt je uit om getuige te zijn van mooie, maar vaak ook moeilijke momenten in haar leven. In deze fotoboeken zie je het voorbijgaan van de tijd en alles wat erdoor wordt aangeraakt, zowel met zachte strelingen als met harde klappen.

Vlcsnap 2021 05 03 14h50m19s156
Vlcsnap 2021 05 03 14h51m04s640

"Kunst is voor mij altijd een manier geweest om te overleven", zegt De Gelas.

Het FOMU heeft in 2020 enkele speciale edities aangekocht, zoals sur une intimité… qui m’inquiète. Deze leporello uit 2004 toont het verhaal van De Gelas’ zwangerschap en de geboorte van haar zoon. Het werk is te zien in de expo re-collect.

re-collect neemt je mee op een associatieve wandeling doorheen een decennium aan collectie-aanwinsten. We kiezen voor een niet-chronologische opstelling waardoor nieuwe verbanden tussen de werken ontstaan. De expo biedt een blik op verleden, heden en toekomst van de FOMU collectie.


Kijk
& lees meer

tickets