FOMU NL

Pamela Singh Chipko Tree Huggers of the Himalayas 4 1994 lores
Pamela Singh, Chipko Tree Huggers of the Himalayas #4, 1994. © Pamela Singh; Courtesy sepiaEYE

Secundair onderwijs: Actieve rondleiding RE/SISTERS

  • Prijs activiteit € 104.5
  • Max. aantal deelnemers 20
  • Duur 1.5u
  • Locatie FOMU

Hoe kunnen we beter zorgen voor elkaar en voor de planeet? Die vraag staat centraal in RE/SISTERS, een tentoonstelling over klimaatrechtvaardigheid en gendergelijkheid. Samen met een FOMU gids ga je op zoek naar antwoorden en visies op een nieuw toekomstbeeld.

RE/SISTERS: A Lens on Gender and Ecology is een internationale thematentoonstelling met 50 vrouwelijke en gender-non-conforme kunstenaars. Aan de hand van fotografie, film en installaties tonen deze kunstenaars dat de uitbuiting van de planeet niet los te zien is van de onderdrukking van vrouwen en minderheidsgroepen. Ze stellen bestaande, kapitalistische machtsstructuren ter discussie en zoeken naar oplossingen om ons kwetsbare ecosysteem te herstellen. RE/SISTERS is een actuele, sociaal-maatschappelijke tentoonstelling die gelijktijdig pleit voor een klimaatrechtvaardige en gendergelijke toekomst.

RE/SISTERS is bestaat uit zes thematische hoofdstukken: ontginning - protest en verzet - ecologische zorg – milieuracisme - queerness – nieuwe sociale structuren en hiërarchieën. Samen herkaderen ze ons denken over milieu en gender, en benadrukken ze de radicale kracht van zorg tegenover uitbuiting.

Praktische info

Voor wie? Secundair onderwijs, voor alle richtingen.
Geef bij je reservatie de leeftijd, het niveau en/of het interessegebied van de leerlingen mee, zo kan onze gids het bezoek op maat voorbereiden.
De rondleiding wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Frans.

Wanneer? Vanaf dinsdag 16 april 2024 tot en met zondag 18 augustus 2024.
Tijdens de openingsuren van het museum: dinsdag t.e.m. zondag, 10u - 18u

Duur: 90 minuten

Prijs per groep (max. 20 deelnemers): 104,50 EUR
Per groep van 20 leerlingen krijgen 2 begeleiders gratis toegang. Bij elke groep van 20 leerlingen, moet minstens 1 begeleider aanwezig zijn.


Wat kan je verwachten?

  • De tentoonstelling bestaat uit zes hoofdstukken. Tijdens een rondleiding van 1,5u geeft de gids de krachtlijnen van elk hoofdstuk mee en pikt er enkele kunstwerken uit om dieper op in te gaan.
  • De gids stimuleert de leerlingen om bewust en verdiepend te kijken naar de foto’s.
  • De gids activeert de leerlingen om de foto’s te verbinden met hun leefwereld vandaag en hierover in gesprek te gaan.
  • De gids maakt gebruik van Visual Thinking Strategies als gespreksmethodiek.
  • De leerlingen krijgen creatieve opdrachten om zelf actief aan de slag te gaan


Thema’s & competenties

Thema’s die aan bod komen: duurzaamheid, zorg, verbinding, community, rechtvaardigheid, protest, klimaatactivisme, klimaatangst, ecosystemen, machtsstructuren, uitbuiting, …

Sleutelcompetenties: Lichamelijke en geestelijke gezondheid, zelfbewustzijn, duurzaamheid, historisch bewustzijn, burgerschap, cultureel bewustzijn, sociaal-relationele competenties

Relevante vakken: Beeldende kunsten, burgerschap, fotografie – video – film, gedrags- & cultuurwetenschappen, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, levensbeschouwing, media & communicatie – sociale vaardigheden, wijsbegeerte & moraalwetenschappen, PAV, Nederlands, Engels, Frans

FAQ

Met hoeveel groepen kan je tegelijkertijd boeken?
Je kan dit bezoek boeken met max. 4 groepen tegelijkertijd, afhankelijk van de bezettingsgraad en beschikbaarheid van de gidsen.

Is de rondleiding rolstoeltoegankelijk?
Ja, het volledige museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn ook draagbare krukjes voor wie minder goed te been is.

tickets