FOMU NL

CMXII FOMU MUSEUMNACHT 23 29
Museumnacht 2023 in FOMU © Soraya Azbiri

Museumnacht 2024 in FOMU

Op de eerste zaterdag van augustus is het Museumnacht en openen alle Antwerpse musea de deuren van 19 uur 's avonds tot 1 uur 's nachts. Ook FOMU doet mee! Geniet van een veelzijdig en tegelijk ontspannen programma aan doe-activiteiten, performances, expo’s en lekkernijen.

Dit programma is speciaal voor Museumnacht opgesteld en is maar één keer te zien.
Tickets in voorverkoop binnenkort online!

Programma in FOMU

ERFGOED OP JE HUID

Heb je altijd al een tattoo gewild? Laat je verrassen door deze unieke neptattoos, geïnspireerd op foto's uit de expo Dirk Braeckman - Echtzeit. De tattoo’s werden speciaal ontworpen door ex-Nightwatch curator Céline Lafrikh.

Timing: Doorlopende activiteit - 19u-01u
Locatie: 2de vdp (hal)

CMXII FOMU MUSEUMNACHT 23 1
Museumnacht 2023 in FOMU © Soraya Azbiri
OP DATE MET EEN KUNSTWERK - DIRK BRAECKMAN

Word je graag meegenomen in een boeiend verhaal? Sluit aan bij één van onze ‘dates met een kunstwerk’, een korte rondleiding van 20 minuten in de collectietentoonstelling Dirk Braeckman – Echtzeit. Samen met een FOMU-gids kom je alles te weten over 1 beeld van Dirk Braeckman. uit de tentoonstelling

Timing: 20u, 21u30, 22u30
Locatie: 2de vdp, Expositie Dirk Braeckman

FOMU 28 3 2024 Monday Jr low res040
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU
OP DATE MET EEN KUNSTWERK - RE/SISTERS

Word je graag meegenomen in een boeiend verhaal? Sluit aan bij één van onze ‘dates met een kunstwerk’, een korte rondleiding van 20 minuten in de toonstelling RE/SISTERS - A Lens On Gender And Ecology. Samen met een FOMU-gids kom je alles te weten over 1 beeld uit de tentoonstelling.

Timing: 22u, 23u30, 00u30
Locatie: 4de vdp, expositie RE/SISTERS

FOMU 28 3 2024 Monday Jr low res076
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU
TAKE YOUR SHOT

Iedereen fotografeert, dagelijks. Maar wat als je zelf even écht model kan zijn ? Fotografe Fien Devos portretteert jou (en je gezelschap) in een échte studio setting. Take your shot en krijg je foto toegestuurd als aandenken van deze dag!

Timing: Doorlopende activiteit tussen 19u-00u
Locatie: Atelier

FOMU 28 3 2024 Monday Jr low res028
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU
LIVE PERFORMANCE ZANG

De Belgisch- Braziliaanse zangeres Helene Casella neemt je mee in een live zang performance in de expo van RE/SISTERS, op de vierde verdieping. Geniet van een sfeervolle mix van jazz, soul en Braziliaanse muziek terwijl je de expo ontdekt.

Timing: 21u,00 23u00 & 00u00
Locatie: 4de vdp expositie RE/SISTERS

FOMU 28 3 2024 Monday Jr low res071
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU
Sharing circle: begeleide sessie in de slow zone

Take over By Us ontstond vanuit een diepe behoefte aan levendige ontmoetingsplekken. Oprichters Fouzia Sadala en Brecht Swinnen creëeren een Slow Zone waar bezoekers kunnen ontprikkelen, vertragen en verbinden.

Tijdens een begeleide groepssessie wordt je uitgenodigd om stil te staan bij jezelf , je gedachten en gevoelens bij de thema’s uit de tentoonstelling RE/SISTERS - A Lens On Gender And Ecology.

Timing: 19u30, 20u30,22u, 00u30
Locatie: Slow Zone, 3de vdp

FOMU school event Monday Jr low res 094
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU
WORKSHOPS - RE/SISTERS

PROTESTBORDEN MAKEN

Laat je inspireren door de activistische kunstenaars in de expo RE/SISTER en maak je eigen protestbord. Een FOMU Gids helpt je op weg.

Timing: Doorlopend tussen 19u-01u
Locatie: Inkomhal

ONE MANS TRASH WORKSHOP

In het kader van de tentoonstelling RE/SISTERS en geïnspireerd op de webben van de activisten van Greenham Common draai je tijdens deze workshop draden uit afval en onkruid. Zie je een plekje vrij aan tafel? Kom er dan bij en geniet van tips & tricks gegeven door Liesbeth Plettinckx.

Timing: 19-01u
Locatie: grote tafel inkomhal

FOMU 28 3 2024 Monday Jr low res081
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU

Bezoek doorlopend de expo's

BEZOEK DE EXPO – RE/SISTERS: A Lens On Gender And Ecology

RE/SISTERS onderzoekt de diepe verbondenheid tussen de intensieve exploitatie van de aarde en sociale uitbuiting van vrouwen en minderheden. De tentoonstelling heeft wortels in het ecofeminisme. Ontdek het werk van meer dan veertig vrouwelijke of gender non-conforme kunstenaars van over de hele wereld.

Timing: Doorlopend tussen 19u-01u
Locatie: 2de vdp

FOMU 28 3 2024 Monday Jr low res059
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU
BEZOEK DE EXPO – Dirk Braeckman: Echtzeit

Belgische fotograaf Dirk Braeckman onderzoekt al meer dan veertig jaar het medium fotografie met zijn subtiele, donkere beelden. Voor de tentoonstelling Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie. Hij maakt een eigenzinnige selectie uit de museumcollectie en eigent zich deze collectiestukken toe om nieuw werk te maken: je ervaart ze door zijn camera, ogen en handen.

Timing: Doorlopend tussen 19u-01u
Locatie: 2de vdp

FOMU 28 3 2024 Monday Jr low res060
© Monday Agbonzee Jr. / FOMU
BEZOEK DE EXPO - .TIFF

Elk jaar selecteert FOMU tien beloftevolle fotografen die in België wonen of werken. Ben jij benieuwd wie de talenten van morgen zijn? Laat je meeslepen in de verhalen van de kunstenaars in deze groepstentoonstelling in het Zuiderpershuis. Ontdek ook de nieuwe editie van het .Tiff Magazine!

Timing: Doorlopend tussen 19u-00u
Locatie: Zuiderpershuis

CMXII FOMU EXPO VINCEN 97
ETEN & DRINKEN: FOODTRUCK EN DRINKS

Doorlopend van 19u tot 01u in FOMU café en op terras

Combineer je bezoek aan FOMU met een pauze voor een snelle hap voorzien door een outdoor foodtruck van KAMAYAN. In het FOMU café kan je genieten van heerlijke cocktails. Er zijn zowel alocoholische als non-alcoholische cocktails. Voor de samenstelling halen ze inspiratie uit de FOMU expo’s.

FOMU café
Terras FOMU café

Praktische info

  • Koop je tickets vooraf online (binnenkort) of in het Visitor Center in Het Steen
  • Met één ticket bezoek je op Museumnacht alle deelnemende musea. Er is dit jaar een gelimiteerd aantal tickets beschikbaar. Zorg dat je de nacht niet mist en koop je ticket in voorverkoop.
  • Ben je in het bezit van een A-kaart met kansentarief? Dan mag je gratis naar Museumnacht. Zorg er wel voor dat je online een ticket aanvraagt via de ticketshop.
  • Als de tickets nog niet zijn uitverkocht, kan je op de dag zelf nog een ticket aanschaffen (20 EUR). Koop je ticket via de webshop of in het Visitor Center (tot 3 augustus, 18 uur). Het is niet mogelijk om bij de balies in de musea een ticket te kopen.
  • Met je polsbandje van Museumnacht bezoek je de hele maand augustus gratis één van de deelnemende musea. Je hoeft je polsbandje niet de hele zomer aan te houden. Ook afgeknipt is het bandje nog geldig voor een gratis terugkeerbezoek.
  • Met je ticket van Museumnacht kan je een gratis Velo-dagpas aanvragen. Zo verplaats je je gemakkelijk tussen de deelnemende musea.
tickets