FOMU NL

111111 talkshow
© Loïc Dillen / Astemblief

Klimaatdag secundair onderwijs (2de graad)

Naar aanleiding van de expo RE/SISTER- A lens on Gender and Ecology organiseert FOMU projectdagen voor secundair onderwijs om dieper in te gaan op thema’s uit de tentoonstelling. Hoe kunnen we beter zorgen voor elkaar en voor de planeet? Die vraag staat centraal in de expo RE/SISTERS, een tentoonstelling over klimaatrechtvaardigheid en gendergelijkheid.

FOMU organiseert twee klimaatdagen: eentje voor 2de graad secundair onderwijs (op 13 mei 2024) en eentje voor 3de graad secundair onderwijs (22 april 2024)


Deze projectdag is opgesteld voor scholen secundair onderwijs, 2de graad. Alle richtingen kunnen deelnemen. We stimuleren uitwisseling tussen verschillende scholen en leerlingen, het is dus mogelijk dat je leerlingen samen met leerlingen van een andere school in een module zitten.

Thema’s die aan bod komen: duurzaamheid, zorg, community, rechtvaardigheid, protest, klimaatactivisme, klimaatangst, ecosystemen, machtsstructuren, uitbuiting, circulaire economie e.a.

Tijdens de projectdag zal elke leerling de tentoonstelling RE/SISTERS bezoeken tijdens een actieve rondleiding en deelnemen aan de Klimaatprivilege Talkshow. Het derde tijdsblok kunnen de leerlingen kiezen uit workshops. Bij je inschrijving kan je je voorkeuren doorgeven voor de workshops. Wij proberen daar zo goed mogelijk rekening mee te houden bij het verdelen van de leerlingen.

Praktische info

  • Deelnameprijs: €8 per leerling. In deze prijs zit het volledige aanbod: geleid museumbezoek en workshops.
  • Facturatie gebeurt achteraf op basis van exact aantal deelnemers. Per groep van 15 leerlingen krijgen twee begeleiders gratis toegang.
  • Voertaal: Nederlands
  • Leerlingen kunnen hun eigen boterhammen meebrengen of in de buurt een broodje kopen. Het museum voorziet plaats om te lunchen. Bij mooi weer kan je eten op het Waterpoortplein of aan de Scheldekaaien.


Je inschrijving geldt voor de hele dag. De projectdag is opgedeeld uit drie tijdsblokken: 9u-11u, 11u-13u en 14u-16u

Bij je inschrijving kan je je voorkeuren doorgeven voor de workshops. Wij proberen daar zo goed mogelijk rekening mee te houden bij het verdelen van de leerlingen.

PROGRAMMA: VAST AANBOD

DUURTIJD PER ACTIVITEIT: 2U
Actieve rondleiding in de expo RE/SISTERS (duurtijd: 2u)

Hoe kunnen we beter zorgen voor elkaar en voor de planeet? Die vraag staat centraal in RE/SISTERS, een tentoonstelling over klimaatrechtvaardigheid en gendergelijkheid. Samen met een FOMU gids ga je op zoek naar antwoorden en visies op een nieuw toekomstbeeld.

RE/SISTERS: A Lens on Gender and Ecology is een internationale thematentoonstelling met 50 vrouwelijke en gender-non-conforme kunstenaars. Aan de hand van fotografie, film en installaties tonen deze kunstenaars dat de uitbuiting van de planeet niet los te zien is van de onderdrukking van vrouwen en minderheidsgroepen. Ze stellen bestaande, kapitalistische machtsstructuren ter discussie en zoeken naar oplossingen om ons kwetsbare ecosysteem te herstellen. RE/SISTERS is een actuele, sociaal-maatschappelijke tentoonstelling die gelijktijdig pleit voor een klimaatrechtvaardige en gendergelijke toekomst.


Pamela Singh Chipko Tree Huggers of the Himalayas 4 1994 lores
Pamela Singh, Chipko Tree Huggers of the Himalayas #4, 1994. © Pamela Singh; Courtesy sepiaEYE
Screening talkshow KLIMAATPRIVILEGE met Wassima, Chrostin, Nic Balthazar e.a. (duurtijd: 2u)

i.s.m. 11.11.11.

Wat is klimaatonrecht? Heb jij klimaatprivilege? En wat is greenwashing? In deze talkshow gaat host Wassima in gesprek met Chrostin, Miss Angel, Nic Balthazar, Ilias El Kostit en Philsan Osman. Na iedere video doen we een nagesprek met host Wassima en krijg je de ruimte om al je vragen te stellen.

111111 talkshow
© Loïc Dillen / Astemblief

WORKSHOPS NAAR KEUZE

duurtijd per workshop: 2u
Debatsessie over klimaatrechtvaardigheid (naar keuze)

ism Gideon Hakker

Ontdek de kracht van jouw woorden! Duik met Gideon Hakker in een debatworkshop waar gender en ecologie samenkomen. Geef woorden aan je ideeën, leer je mening helder formuleren en sta steviger geworteld in de wereld van vandaag. Challenge de normen, durf anders te denken, durf te spreken. Let's debate to elevate!
Gideon
Hakker is theatermaker, museumgids en filosofisch gespreksleider. Hij geeft workshops die jongeren bewegen tot creativiteit en kritisch denken en coacht leerkrachten om dit ook te doen. 

Fo Mu rondleiding 3maart Monday Jr high res 13
© Monday Agbonzee Jr.
Workshop Klimaatreporter (naar keuze)

ism De Vroente , Duurzaam Educatiepunt

Waarom zijn sommige delen van het land kurkdroog en andere niet? Waarom zijn verschillende organismen in het landschap nodig? Kunnen wij op basis van de bevindingen rond klimaat, bodem en water het landschap beter inrichten? Wat is de juiste info en wat is Fake News? Hoe kunnen wij als reporter de info goed en/of creatief overbrengen om ons publiek te overtuigen?

Programma:

  • De leerlingen zijn reporters die het nieuws van de toekomst brengen.
  • In kleine groepen vertolken zij de klimaatproblemen en kiezen daarvoor een passende vorm.
  • De leerlingen onderzoeken bronnen, feiten en zoeken naar de juiste waarheden uit de hen aangereikte documenten.
  • Zij kiezen een persona bijvoorbeeld klimaatspecialist of klimaatontkenner, en proberen elkaar te overtuigen op een creatieve manier.
  • Zij brengen een live-verslag, houden een protestactie of rappen over de klimatologische toestand van onze planeet
  • Zij schetsen een beeld van de huidige problemen, en bepalen als toekomstige generatie hoe het anders en beter kan.
Klimaatreporter
Spel: 'Vrouwen centraal in klimaatrechtvaardigheid' (naar keuze)

ism Oxfam

De deelnemers kruipen in de huid van een journalist die een reportage moet maken over mensen die geconfronteerd worden met de impact van de klimaatcrisis. Wie zijn deze mensen en waar krijgen ze mee te maken? Waarom worden vooral vrouwen uit landen met lage- en middeninkomens getroffen? En wat doen ze om deze uitdagingen het hoofd te bieden?

Doelstellingen:

  • Erkennen dat het klimaat aan het veranderen is. Begrijpen en kunnen uitleggen
  • welke vormen deze crisis aanneemt.
  • Kunnen uitleggen wat klimaatrechtvaardigheid inhoudt en dat de klimaatcrisis een grotere impact heeft op meisjes en vrouwen, met name in landen met lage- en middeninkomens.
  • Inzien dat vrouwen extra zwaar getroffen worden door de klimaatcrisis, dat zij belangrijke actoren zijn in de strijd tegen die crisis, maar dat hun stem onvoldoende wordt gehoord.
Fo Mu rondleiding 3maart Monday Jr web res 18
© Monday Agbonzee Jr.
Workshop One Man's Trash (naar keuze)

ism Liesbeth Plettinckx

Waar anderen alledaags straatafval zien, ruikt textielontwerper & professioneel knutselaar Liesbeth Plettinckx ruw potentieel. In deze workshop nodigt ze je uit om iets waardevols te creëren met ‘afval’.

Fo Mu rondleiding 3maart Monday Jr high res 42
© Monday Agbonzee Jr.
Workshop ECOLECT (naar keuze)

ism De Veerman

Het Ecolect ontstond in 2019 vanuit een noodzaak naar nieuwe woorden om te spreken over de klimaatnonchalance. Sindsdien blijft het groeien. Een klimaatlexicon van de 21e eeuw dat uiting geeft aan emoties en frustraties rond de huidige klimaatcrisis. Gebruik van de juiste taal is essentieel in heel het Klimaatdebat.

Tijdens deze workshops vloeien beeld en taal rond ecologie samen en versterken elkaar. We bedenken nieuwe woorden om de gevoelens en problemen in de huidige klimaatcrisis te benoemen. De resultaten komen in het Klimaatwoordenboek Ecolect.

Ecolect
© Wannes Cré
tickets