FOMU NL

Bekijk de volledige video

Interview

Video: Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection

Video   •   05:00 maart 2023

In haar kunstpraktijk onderzoekt de Brits-Keniaanse kunstenaar Grace Ndiritu onze snel veranderende wereld. Ze ziet het sjamanisme als een manier om ‘het stervende kunstmuseum’ nieuw leven in te blazen: "Ik vind dat musea belangrijke en krachtige platformen zijn."

"We spreken over het dekoloniseren van musea, over ze platbranden of over alles weggooien en opnieuw beginnen", aldus Ndiritu. "Maar ik denk dat we andere manieren moeten zoeken om het verleden te confronteren, om met archiefmateriaal te werken. Om naar onze geschiedenis te kijken en niet doen alsof het nooit gebeurd is, maar proberen het te transformeren."

Vertragen

Met de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection creëert Ndiritu een toevluchtsoord, een plek om te vertragen en te bezinnen. "Ik wil een gevoel opwekken, de zintuigen prikkelen van de bezoekers van het museum. Hopelijk doen bezoekers hun schoenen uit en nemen ze de tijd om tot rust te komen. In de expo hoef je je niet te haasten, je kan steeds terugkomen."

Collectietentoonstelling

Het resultaat is een radicale en holistische herinterpretatie van de klassieke collectietentoonstelling, een nieuw fotografisch universum samen waarin Ndiritu schilderkunst, textiel en interieurontwerp integreert.

"Ik heb een plek gecreëerd om tot rust te komen, je zorgen te vergeten en te mijmeren." Ndiritu nodigt je uit om met open blik te kijken, intuïtieve verbanden te leggen en het rationele denken achterwege te laten.

De tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection is nog tot 07.01.2024 te zien in het FOMU.

Bio Grace Ndiritu

Grace Ndiritu is een Brits-Keniaanse kunstenaar wiens kunstwerken zich verhouden tot de transformatie van onze hedendaagse wereld. Ndiritu was te zien in The Guardian, Artforum, Art Review, TIME en Phaidon's The 21st Century Art Book. Haar werk is te vinden in museumcollecties zoals The Metropolitan Museum of Art (New York), The British Council (Londen), LACMA (Los Angeles) en The Modern Art Museum (Warschau).

Haar teksten en beelden over experimentele kunst zijn gepubliceerd door Migros Museum, Bergen Kunsthall, Whitechapel Gallery, The Paris Review, MIT Press, het kunsttijdschrift Metropolis M en Oxford University Press.

Ndiritu's archief van meer dan veertig 'handgemaakte' video's, textiel, schilderkunst, experimentele fotografie, sjamanistische performances en films zijn op grote schaal tentoongesteld, onder meer in The British Art Show (2021 tot 2023), Wellcome Collection, Londen (2022), Gropius Bau, Berlijn (2022), Kunsthal Gent (2021), Nottingham Contemporary, UK (2021) en op internationale filmfestivals zoals de 72ste Berlinale, FID Marseilles en BFI London Film Festival (2022). Ze won The Jarman Film Award 2022, uitgereikt in samenwerking met Film London.


Kijk
& lees meer

tickets