FOMU NL

202111
NIEUWS

Nightwatch: uniek jongerenproject van het FOMU

Longread   •   05:00 januari 2023

In 2024 organiseert het FOMU voor de tiende keer Nightwatch. Dat gebeurt sinds enkele jaren samen met een extern team van jonge makers. Maar wat houdt het project Nightwatch (en de bijhorende museum take over) exact in? Waarom is dit een unieke samenwerking? En wat is de plek van het FOMU binnen Nightwatch?

Wat is het?

Nightwatch is een coaching traject, talent showcase en museum take-over van, voor en door jong talent. Een organisatieteam van jonge professionals (Young Entrepreneurs) coördineert het volledige traject voor jonge kunstenaars (Young Artists). De Young Artists worden intensief gecoacht en tonen hun werk tijdens de Nightwatch nocturne en tentoonstelling.

Maar al te vaak voelen jongeren zich niet aangesproken door of welkom in musea. Museummedewerkers kunnen wel leuke projecten bedenken, maar wat als je het echt aan jongeren zelf vraagt? Het FOMU nam de proef op de som en stelde in 2020 voor het eerst een team van Young Entrepreneurs samen om het museum over te nemen met Nightwatch. Het bleek een succesformule.

Waarom doen we dit?

Met Nightwatch wil het FOMU jong talent ondersteunen en in de kijker zetten. Doorheen de jaren is Nightwatch uitgegroeid tot een heus coaching traject. Jaarlijks schrijven tientallen jonge makers zich in voor de open call, waaruit telkens 15 Young Artists worden geselecteerd. Een deskundig team van coaches en workshopbegeleiders begeleidt de Young Artists op artistiek, conceptueel, productioneel en administratief vlak zodat zij hun ideeën kwalitatief kunnen uitvoeren. Met deze ondersteuning willen we deze jonge kunstenaars empoweren en de tools geven om te groeien in hun talenten en zelfvertrouwen. Door de expertise en het netwerk van de partners samen te brengen, willen we hun netwerk maximaal verbreden. Hierdoor kunnen we talenten laten doorstromen naar andere cultuurhuizen en spelers in het kunstenveld, en verschillende platformen aanbieden om naar door te groeien. Deelnemen aan Nightwatch is deel worden van een community.

Door de organisatie van het volledige traject in handen te leggen van een ploeg jonge professionals, hebben deze jonge creatives/ondernemers zelf eigenaarschap over de programmatie van het FOMU. Hierbij is er bijzondere aandacht voor jong talent dat zelden of niet vertegenwoordigd worden in de kunstensector omwille van discriminatie of racisme.

Zes maanden lang werkt het Young Entrepreneurs team achter de schermen aan Nightwatch. Het resultaat is een museumnocturne en expo die je idee van een typisch museumbezoek ondersteboven keert.

Nightwatch 2020 c c Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2020 ©️ Monday Agbonzee Jr

281177620 558834302243658 4203047345671693401 n

Nightwatch 2022 ©️ Arthur Ranzy

Night Watch FOMU Robin Joris Dullers 41

Nightwatch 2024 ©️ Robin Joris Dullers

Nightwatch 2021 l c Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2021 ©️ Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2016 c c Tiene Carlier

Nightwatch 2016 ©️ Tiene Carlier

Nightwatch 2017 a c Kelly Snoeck

Nightwatch 2017 ©️ Kelly Snoeck

Nightwatch 2020 a c Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2021 ©️ Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2016 d c Tiene Carlier

Nightwatch 2016 ©️ Tiene Carlier

Nightwatch 2016 b c Tiene Carlier

Nightwatch 2016 ©️ Tiene Carlier

Nightwatch 2017 c c Kelly Snoeck

Nightwatch 2017 ©️ Kelly Snoeck

Nightwatch 2017 b c Kelly Snoeck

Nightwatch 2017 ©️ Kelly Snoeck

Nightwatch 2021 h c Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2021 ©️ Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2018 a c Nele Vandenbroecke

Nightwatch 2018 ©️ Nele Vandenbroecke

Nightwatch 2021 j c Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2021 ©️ Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2020 b c Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2020 ©️ Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 22 Young Entrepreneurs Tina Herbots LO RES

Sarah, Malvin, Leonie, Céline & Bogenna - Young Entrepreneurs 2022 © Tina Herbots

Night Watch FOMU Robin Joris Dullers 112

Nightwatch 2023 © Robin Joris Dullers

2020d

Nightwatch 2020 ©️ Monday Agbonzee Jr

Nightwatch 2018 c c Nele Vandenbroecke

Nightwatch 2018 ©️ Nele Vandenbroecke

2022 b

Nightwatch 2022 ©️ Arthur Ranzy

Nightwatch is een talentontwikkelingstraject op twee niveaus: de professionele ontwikkeling van het Young Entrepreneursteam en de artistieke en professionele ontwikkeling van de Young Artists.

Young Entrepreneurs: organisatietalenten

Met het Nightwatch Young Entrepreneurs programma wil het FOMU experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken en co-creëren. De Young Entrepreneurs zijn een volwaardige medewerkers van het FOMU en niet louter een klankbord. Vanuit hun standpunt als jonge professionals confronteren ze het museum met blinde vlekken en vastgeroeste structuren. Via deze wisselwerking willen we het FOMU omvormen tot een relevante en inclusieve organisatie voor alle Antwerpse jongeren.

Via een vacature doen we een oproep aan jonge creatives met ondernemingszin en ambities binnen de kunst- en cultuursector. De Young Entrepreneurs zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. Ze zijn soms nog student, soms pas afgestudeerd, soms al even aan het werk. Voor ieder van hen is het de eerste keer dat ze in een museum werken in deze functie en in een groter museumteam. Zes maanden lang werken ze 1 dag per week, en kunnen max. 2 jaar na elkaar deel uitmaken van het team. Young Entrepreneur zijn is een snelcursus

Nightwatch 2024 wordt van A tot Z uitgewerkt door een 5 koppig team met elks hun eigen functie en expertise:

  • Brecht: Public relations & partnerships
  • Fouzia: Project manager
  • Farida & Siham: Curator
  • Tevin: Production Manager
  • Iman: Communication manager

Dit team definieert het thema en de visuele identiteit van Nightwatch. Ze bepalen de deelnemende disciplines, lanceren de open call, selecteren artiesten en partners om mee samen te werken. Ze cureren de tentoonstelling en coördineren de productie van het event.

Tegelijkertijd is het ook een leertraject. Omdat het de eerste keer is dat de Young Entrepreneurs in een museum werken in deze functie krijgt van hen binnen het museum een buddy waar hij of zij bij terecht kan met wilde ideeën of professioneel advies. Deze FOMU buddies werken vanuit hun eigen expertise mee aan het Nightwatch traject. Hierbij geven we de Young Entrepreneurs en het FOMU team de ruimte om te experimenteren en de co-creatieve aanpak voortdurend bij te sturen volgens de noden van de volledige ploeg.


NW 2023 Young Entrepreneurs dc1bd712af440e07dc6db1f812e3c70a

Nightwatch 2024 Entrepreneurs: Iman, Brecht, Fouzia, Tevin & Farida ©️ ULANA

YOUNG ARTISTS : coaching en nocturne

De Young Artists zijn fotografen, kunstenaars, performers, muzikanten, dansers, makers tussen de 16 en 26 jaar. Kunstudenten, self-taught artists, jonge makers met ambitie van verschillende niveaus en achtergronden. Ze nemen deel een intensieve coaching waarin ze zich verder ontplooien en toewerken naar een nocturne in het FOMU. De coaches helpen hen om hun ideeën uit te werken in verschillende kunstvormen: van schilderkunst, mixed media, fotografie, woord tot make-up, architectuur, performance, video en nog zo veel meer. We stimuleren dialoog met de andere Young Artists en de fotografen die op dat moment in het museum tentoongesteld worden.

Nightwatch ambieert een springplank te zijn voor de deelnemende kunstenaars. Het traject wil hen uitdagen om nieuwe dingen te proberen, nieuwe contacten te leggen en op korte tijd veel bij te leren, zowel op artistiek, productioneel, als administratief vlak. In 2022 werkt Nightwatch samen met Studio Barkan voor een workshopreeks en coaching rond marketing, storytelling en identity building. Kunstenpunt geeft hen een infosessie over statuten, subsidies, residenties etc: alles wat je moet weten als startende kunstenaar gebundeld op 3 maanden.

De Young Artists beginnen met een wit canvas en maken nieuw werk voor Nightwatch. Het Nightwatch team wil een veilige omgeving creëren van waaruit ze uit hun comfort zone kunnen stappen. De artiesten doen mee aan Nightwatch om hun creaties te tonen, maar ook om artistiek in dialoog te gaan met andere kunstenaars en echt samen iets te creëren. "(..) om uit mijn comfortzone te treden", licht Issa Mushidi, kunstenares en deel van Nightwatch 2021 toe, "maar ook om andere jonge kunstenaars te ontmoeten"


Ik wou jullie VAN HARTE bedanken voor deze kans!! Jullie zijn echt een topteam en ik ben zo dankbaar & blij dat wij dit allemaal samen konden realiseren. Dus nog eens dikke merci voor het beste weekend ooit en voor de steun die jullie hebben aangeboden!! Ik wou dat ik meer kon zeggen, maar ik ben sprakeloos 😅 Dankzij jullie heb ik niet enkel veel meer zelfvertrouwen als artiest, maar ook als persoon. Ik hoop dat we elkaar in de toekomst nog zullen tegenkomen!!!”

- Farida, Nightwatch 2021

"Met Nightwatch wil ik mijn creativiteit tonen, andere creatieve jongeren ontmoeten en veel bijleren"

- Richard Owusu-Freedom, Nightwatch 2020.

Het was niet alleen mijn eerste expo in een museum, maar ook de eerste keer dat ik me volledig aanvaard voelde. We spraken dezelfde taal, er waren meer mensen die er zoals mij uitzagen en er werd naar mijn werk gekeken, niet naar mijn naam of mijn uiterlijk. Daar heb ik zoveel energie uitgehaald en het heeft me gemotiveerd om door te gaan en anderen te inspireren.”

- Bogenna Ivana, Nightwatch 2021 (bron: https://www.flandersdc.be/nl/magazine/remy-ndow-bogenna-ivana-samuel-vekeman)

Geschiedenis Nightwatch

Nigthwatch 2024

Artists: Emely Ekmaliyan – Nergiz Arsu – William Finken – Aleksandra Czupryna – Catherine Dewart – Georgia Kleber – Joost Ruardy – Sara Boumkwo – Veronica Juliana Schmalz – Laura Letroye – Ploy Thongchamnan

Entrepreneurs: Farida, Siham, Tevin, Iman, Brecht & Fouzia

Partners: Mino Agency, Kunstenpunt

FOMU 13 copy LORES
Nightwatch 2024 ©️ TATJANA HUONG HENDERIECKX
Nightwatch 2023

Artists: Anne Kuit - Boris Deben - Clauvis Uwonkunda - Fatou Ka - Iuri Da Silva Costa - Jozien Kennes - Kapinga Joséphine Muela Kabeya - Mika De Hooghe - Morgan Steyaert - Nadia Smialowska - Nneka Odigwe Gomez - Otog Studio - Phara Vandenbussche - Rana Van Pellecom – Sebastian Van Canneyt - Siene Hollemans & Yaye Daro

Entrepreneurs: Celine, Bogenna, Sonia, Brecht & Fouzia

Partners: Fotomuseum Antwerpen, Stad Antwerpen, Kunswerkt, isupportcreatives, The Bookclub, Kunstenpunt, Charistar, Copper & Light.

Night Watch FOMU Robin Joris Dullers 22
Nightwatch 2023 groepsfoto ©️ Robin Joris Dullers
Nightwatch 2022

Artists: Adnane Bensaada • Arber Sefa • Bruna Poejo • Charlotte Maria Hannes • Denté • Jazz Sanusi • Lou Lambrecht • Lisa Ottenburgh • Fernando • Liv De Coninck • Manon De Bruyn • Stans Vrijsen • Studio GeWild • thibeau scarcériaux • Kübra Avcı

Entrepreneurs: Sarah Bekambo, Leonie Delaey: projectmanager, Bogenna Ivana, Céline Lafrikhn Malvin També

Coaches: Valentina Stellino, Ramos Sama, Maureen Pieters

Partners: Fotomuseum Antwerpen Stad Antwerpen • Trix • Trill • De wieuw • De Studio • Stamp media • Studio Barkan • Kunstenpunt en cultuurloket

NW groepsfoto 2022 Arthur Ranzy
Nightwatch 2022 groepsfoto ©️ Arthur Ranzy
Nightwatch 2021

Artists: Alex Akuete, Beyza Batmaz, Bogenna Ivana, Elflinn Verdcourt, Farida El Kaddouri, Gudrun Moreau, Jessica Boyeleba Balehen, Kawtar Ouh, Lisa Ijeoma, Nico Timmermans, Pilar de Ceuleneer, Richard Agyemang, Salim Azaimi, Soukaïna Bennani en Sumaya Chekkali

Entrepreneurs: Jaspe Azabe Habarurema, Leonie Delaey, Karl Kana & Zoë Mushidi

Coaches: Ama Koranteng-Kumi, Francesca Gea en Tomas Vandecasteele

Partners: Milo Profi, De Wiew, Stampmedia, Please Add Colour, I Support Creatives, BeHuman vzw

Nightwatch 2021 groepsfoto c Monday Agbonzee Jr
Nightwatch 2021 groepsfoto ©️ Monday Agbonzee Jr.
Nightwatch 2020

Artists: Gulsah Bayrak - Yeboah Benhelima - Othi Berry - Oona Bovri - Jade Derudder+Elisabeth Klinck - Ricky Et Talie - Rune Fonteyn Seidel - Rami Hara - Olivia Lopez - Issa Mushidi - Goan Restiau - Adel Setta - Ines Vansteenkiste-Muylle - Louise Verstraete - Celina Vleugels

Entrepreneurs: Lori Verhoeven, Jaspe Azabe Habarurema, Eloi Nsanzabandi , Karl Kana & Zoë Mushidi

Coaches: Elisabeth Severino Fernandes, Sofie Jaspers, Lola Boris

partners: Jint, De Wiew, Transcontinenta

Nightwatch 2020 groepsfoto c Sarah Skoric
Nightwatch 2020 groepsfoto ©️ Sarah Skoric
Nightwatch 2018

Artists: Pablo Cepeda, Eloi Cyuzuzo Nsanzabandi, Alexia De Splenter, Diana Dimbueni, Jennifer Doru, Anas Kereknaoui en Beauvoir Ngaliema, Oriane Lecluyse, Robbe Moortgat, Camilla Peeters, Wout Snykers, Renee Vaerewijck en Ebe Meynckens, Puck van Elswijk, Maya Van Treeck en Thomas Lambrechts.

Coaching: Elisabeth Severino Fernandes, Sofie Jaspers, Youniss Ahamad, Salahdine Ibnou Kacemi

in samenwerking met: Piazza Dell’Arte

Nightwatch 2018 groepsfoto
Nightwatch 2018 groepsfoto ©️ FOMU
Nightwatch 2017

Artists: Aurélie Bayad, Jeroen Bocken, Maya Bogaert, Nathan Bouts, Demi Cauwenbergh, Eva De Ridder, Orin D’hauwer-De Smaele, Marijn Pelkmans, Hazel Ver Moesen, Max Vandenbroeck

Coaches: Sofie Jaspers, Mirjam van Dijk, Maarten Vanermen

in samenwerking met: Piazza Dell’Arte

Nightwatch 2016

Artists: Arthur Follebout, Cedric Vanholme, Hazel Ver Moesen, Hertier Hitima, Lauren De Smet & Vladimir Adelyan, Mariam Hakobyan, Merel Theloesen, Naoufel Boubekri, Naomi Ryckewaert, Ode Deman, Oscar Cornelissen, Shams Bedja, Tiene Carlier, Wouter De Schutter

Coach: Dimitri Leue


Nightwatch 2015

Artists: Stefie Dieltjens, Marijn Pelkmans, Daphne Agten, Ferenc Balcaen, Laurenca Verheijen, Marnicq Roebben, Michaël Denis, Geertrui Storms, Amber De Saeger

Partners: Bouckenborgh, You On Stage, AmuseeVous

Nightwatch 2016 c c Tiene Carlier
Nightwatch 2016 ©️ Tiene Carlier
2014: eerste editie

Artists: Merel Verschaeren, Wouter Duprez, Inge Snijders, Anna Heuninck, Niels De Meirleir, Hannah Vandenbussche, Julio Moyano, Anouk van Reijen, Laurens Van Hullen, Anne van de Star

Partners: You On Stage & AmuseeVous.

Nightwatch 2014 c c Corianne Bartels
Nightwatch 2014 ©️ Corianne Bartels

Kijk
& lees meer

tickets