FOMU NL

Documentaire

Documentaire 'Max Pinckers - Margins of Excess'

Video   •   01:00:00 november 2021

N.a.v. de tentoonstelling van Max Pinckers in het FOMU toont VRT de documentaire 'Max Pinckers - Margins of Excess'. Bekijk hoe Pinckers doorheen de VS reist en onderzoek doet naar de vage grens tussen fictie en realiteit in de Amerikaanse media.

Max Pinckers is een Belgische fotograaf. In 2016 gaat hij met zijn Canadese vrouw Victoria Gonzalez-Figueras op roadtrip door de VS. Hij wil er foto’s maken voor een nieuw boek, ‘Margins of Excess’.

De foto's waarmee Pinckers maanden later terug naar Belgë komt, lijken op het eerste gezicht spontane momenten te zijn. Een jongen die levenloos op de grond ligt, in het midden van een verlaten drievaksbaan. Een begrafenisondernemer voor een open doodskist. Drie langharige tieners op een omgevallen boom. Intrigeren doen de beelden meteen. Maar wanneer je ze beter bestudeert, voel je dat er iets niet klopt.

De cadrage is te goed. De compositie te juist. En het licht voelt onnatuurlijk aan. Kortom: het hele tafereel lijkt in scène gezet. Wat het in de meeste gevallen ook is. Want aan bijna elke foto van Pinckers is vaak dagen research vooraf gegaan. Of op zijn minst een intensief denkproces.

(tekst: VRT)

Max Pinckers Margins of Excess LORES

Performance #1 (Los Angeles), from the series Margins of Excess, 2018 © Max Pinckers, courtesy Gallery Sofie Van de Velde

Max Pinckers Margins of Excess 2 lores

The Apple That Wasn’t, from the series Margins of Excess, 2018 © Max Pinckers, courtesy Gallery Sofie Van de Velde

Max Pinckers Margins of Excess 3 lores

Jay J. Armes, from the series Margins of Excess, 2018 © Max Pinckers, courtesy Gallery Sofie
Van de Velde

Max Pinckers Margins of Excess 4 lores

The Only Way To Predict The Future Is To Create It, from the series Margins of Excess, 2018 © Max Pinckers, courtesy Gallery Sofie Van de Velde

Tentoonstelling Max Pinckers - Double Bind
tot 13.03.2022 in het FOMU

Kan een foto iets over de wereld zeggen? Max Pinckers (BE, 1988) onderwerpt de fotografie aan een diepgravende analyse. Hij verkent de grenzen van documentaire en toont haar manipulatieve karakter. Pinckers’ artistieke antwoord is speculatieve documentaire, waarin fictie en realiteit in elkaar overvloeien. De tentoonstelling in het FOMU biedt voor het eerst een overzicht van zijn werk van de afgelopen vijf jaar.


Kijk
& lees meer

tickets