FOMU NL

docu

Leven en werk
van Martine Franck

Video   •   5 min maart 2021

De in Antwerpen geboren fotograaf Martine Franck (BE, 1938-2012) is de eerste vrouw die als volwaardig lid toegelaten wordt tot het fotoagentschap Magnum. Ze beschouwt de camera als een hulpmiddel om stelling te nemen in de wereld. Met haar empathische oog voert Martine Franck een strijd voor vrouwen, ouderen, vluchtelingen en gemeenschappen die vergeten dreigen te worden.

“Van je geboorte tot je dood is het leven niets anders dan een constante revolutie. Niets is permanent. Het moeilijkste om te aanvaarden zijn de veranderingen in jezelf, rondom jezelf en bij anderen. En toch, de reis waarop je jezelf leert kennen, jezelf vergeet en jezelf overtreft, is dat niet het mooiste avontuur dat er is?”

- Martine Franck, ‘Een brief aan de revolutie’

Franck neemt haar tijd om een respectvolle relatie uit te bouwen met haar onderwerp. Zo creëert ze een unieke fotografische taal, met sterke composities, sprekende observaties en een grote levensvreugde.

Martine Franck 003

Beach, village of Puri, India, 1980 © Martine Franck / Magnum Photos

"Voor mij staat Martine Franck voor de verheerlijking van het leven. Van bij de geboorte tot aan de dood. Ze kiest ten volle voor het leven”. Dit typeert Martine Franck volgens Tatyana Franck, familie van de fotografe en directeur van Musée de l'Élysée - Lausanne. Samen met Agnès Sire, artistiek directeur van Fondation Henri Cartier-Bresson, leidt ze ons in deze video doorheen het werk en leven van Martine Franck.

Beiden kenden de in Antwerpen geboren Magnum fotografe persoonlijk. En ze zijn het erover eens: Martine Franck nam steeds de tijd om een band op te bouwen met de mensen die ze portretteerde, van haar beelden van bekende artiesten tot de ouderen die ze fotografeerde in homes. Dit voel je in haar foto’s. Haar werkwijze staat in contrast tot die van haar man Henri Cartier-Bresson, die fotografie typeerde als het ‘le moment décisif’.

Wil je meer weten over Martine Franck? Bestel het boek in onze online shop.


Kijk
& lees meer