FOMU NL

Staatsgalerie Sherman Pressebild 3 5 lores
Nieuws

Ensorjaar 2024: FOMU programmeert eerste grote retrospectieve van Cindy Sherman in België

Longread   •   03:30 juni 2023

In 2024 is het 75 jaar geleden dat we afscheid namen van James Ensor. Oostende, Antwerpen en Brussel presenteren tientallen tentoonstellingen en evenementen. In FOMU is voor het eerst in ons land een grote expo gepland met foto’s van de wereldberoemde Amerikaanse fotografe Cindy Sherman, Anti-fashion.

Oostende, waar Ensor geboren en gestorven is en zijn hele leven bleef wonen, organiseert gedurende de eerste negen maanden van 2024 een uitgebreid stadsfestival ter ere van de kunstenaar. Ook in Antwerpen leeft de avant-gardekunstenaar verder. Vanaf september 2024 voel je de invloed van de meester in verschillende Antwerpse musea.

De focus van de tentoonstellingen in de Antwerpse musea FOMU, KMSKA, Museum Plantin Moretus en MOMU ligt op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie.

"Antwerpen slaat verder de brug naar de hedendaagse scene. Het Modemuseum doet dat door de link te leggen tussen Ensors maskers en make-up, het Fotomuseum nodigt Cindy Sherman uit voor haar eerste retrospectieve in ons land. De Amerikaanse kunstenares stelt in haar fotografische vermommingen kritische vragen over identiteit, gender en stereo­typering. Het Museum Plantin-Moretus verdiept zich in Ensors prentkunst", schrijft Geert Van der Speeten in een artikel voor De Standaard.

WAT DOET FOMU?

FOMU sluit aan bij ENSOR 2024 door de vraagstukken uit James Ensors oeuvre te vertalen naar een hedendaagse artistieke context. In de expo ‘Cindy Sherman. Anti-fashion’ vertaalt FOMU de vraagstukken uit Ensors werk naar hedendaagse fotografie. Sherman staat net als Ensor bekend om haar kritische en ironische commentaar op maatschappelijke conventies door maskerades. De kunstenaar gebruikt ze als techniek om zaken te onthullen. Overdonderend, maar tegelijkertijd introvert en ondoorgrondelijk.

In samenwerking met de kunstenaar en de Staatsgalerie Stuttgart brengt FOMU de overzichtstentoonstelling Anti-Fashion naar Antwerpen.

Cindy Sherman - Anti-Fashion

Al bijna vijftig jaar loopt het thema mode als een rode draad door het werk van de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman (US, 1954). De tentoonstelling Anti-Fashion focust hierop en belicht haar fotografisch werk vanuit een nieuw perspectief, waarbij de wisselwerking tussen mode en kunst tot uiting komt.

Cindy Sherman gebruikt haar vele opdrachten voor magazines als Vogue en Harper’s Bazaar en haar nauwe samenwerking met beroemde ontwerpers als een voortdurende bron van inspiratie. Maar ook omgekeerd beïnvloedt de kunstenaar de modewereld en geeft ze er belangrijke impulsen aan.

Niet in de laatste plaats blijkt het thema mode voor de kunstenaar een uitgangspunt te zijn voor kritische vragen over gender, stereotypen en leeftijd. Shermans brede spectrum aan personages toont het kunstmatige en veranderlijke van identiteit, die meer dan ooit een kwestie van keuze lijkt te zijn, (zelf)geconstrueerd en fluïde.

Cindy Sherman - Anti-Fashion
van 28.09.2024 t.e.m. 02.02.2025 in FOMU


Staatsgalerie Sherman Pressebild 2 5
Cindy Sherman, Untitled, #410, 2003, Privately owned © Cindy Sherman

Ensor 2024

Laat er geen twijfel over bestaan: James Ensor was een “gamechanger”, zegt curator en Ensor-kenner Herwig Todts in een interview met VRT. “Veel kunstenaars overtraden de regels van de kunst, dat deed de jonge Ensor ook. Maar hij behoort tot het heel kleine groepje Europese kunstenaars - met Van Gogh, Seurat, Gauguin, Munch - die de regels van de kunst en het spel herschrijven. Geen realisme meer, geen geïdealiseerd beeld van de werkelijkheid. Kunst is er niet om religie of machthebbers te promoten. Kunst wordt kritisch, expressief. En Ensor is een van die mensen die de deur openzetten.”

Todts is blij met het breed opgevatte Ensorjaar. “Het werk van Ensor, als schilder, maar ook als schrijver en muzikant is zo rijk en breed dat er genoeg materiaal is voor wel 20, 30 tentoonstellingen en vele Ensorjaren. Het is goed dat we ons losmaken van het cliché “Ensor is de man van de maskers”. We trachten samen de diversiteit van zijn oeuvre te tonen.”


Kijk
& lees meer

tickets