Vincent
Delbrouck
28.11.2014
01.02.2015
Dzogchen
Voor het derde jaar op rij biedt het FOMU ruimte aan jonge Belgische fotografie. Vincent Delbrouck (BE, 1975) presenteert dit jaar zijn nieuwste project Dzogchen, waarvoor hij tussen 2009 en 2014 verschillende reizen naar de Himalaya ondernam. Delbrouck dompelt zich onder in de filosofie van het Boeddhisme en laat de omgeving zijn beeldtaal dicteren.
Dzogchen is een term uit de boeddhistische filosofie, gekenmerkt door een specifieke visie op de realiteit. Bij Dzogchen wordt de werkelijkheid aanvaardt zoals die is: mooi en lelijk, goed en slecht, zwart en wit. Vincent Delbrouck laat zich in dit fotografisch project leiden door deze visie, samen met zijn liefde voor natuur en literatuur.
Het integrale proces, van het fotograferen tot de uiteindelijke presentatie in tentoonstelling en boek, is voor hem als een innerlijke reis. Een reis die hem voedt en toelaat het onbekende te benaderen. Het is een sprong in het duister waar omgeving, persoon en fotografie samen lijken te vallen. Het fotografisch werk van Delbrouck is dan ook steevast in verandering. Elke presentatie is anders omdat ze wordt samengesteld vanuit de persoon die hij op dat moment is.
De reeks Dzogchen is een poëtische reflectie op de Himalaya. Het is een ode aan de schoonheid van eender welke plek, een pleidooi voor een wereld zonder onderscheid. Of zoals Gary Snyder, dichter van de Beat Generation, liet optekenen: ‘Wortels, stengels en taken zijn allen gelijkwaardig. Geen hiërarchie, geen gelijkheid. Niets occult en esoterisch, geen begaafde kinderen of trage presteerders. Niet wild of tam, niet gebonden of vrij, niet natuurlijk of artificieel. Alles en iedereen als de eigen kwetsbare zelf.’
Curator: Joachim Naudts