FOMU NL

The Sochi
Project

Expo

25.10.2013

02.03.2014

Archief
An atlas of war and tourism in the Caucasus
Sochi

Fotograaf Rob Hornstra (NL, °1975) en journalist Arnold van Bruggen (NL, °1979) beginnen in 2009 aan een monsterproject. Ze reizen voor het eerst naar de Zuid-Russische stad Sotsji om er een fotodocumentaire te maken. Sotsji vormt in 2014 het subtropische decor van de Olympische Winterspelen. Nu, vijf jaar en elf reizen later omvat The Sochi Project de hele explosieve regio rond dit stadje. Van het onbekende, afvallige landje Abchazië ten zuiden van Sotsji, tot beruchte deelrepublieken als Tsjetsjenië en Dagestan aan de andere kant van de bergen. Het is een contrastrijke regio die zich kenmerkt door armoede, separatisme, terrorisme, goedkoop strandtoerisme en de aanstaande duurste Olympische Spelen ooit.

“The Olympic family is going to feel at home in Sochi.” – dixit Russisch president Vladimir Poetin, voor een zeldzame keer in het Engels. De propagandamachine doet hiervoor in elk geval haar uiterste best. In snel tempo is de hele regio omgevormd tot een wintersportparadijs. Vraag is of de journalisten, die er in grote getale zullen neerstrijken tijdens de Spelen, ook toegang krijgen tot de ruimere regio rond Sotsji. Hornstra en van Bruggen trachtten die schone schijn voor te zijn.

Het doel van dit slow journalism project is om een zo groot mogelijk publiek te informeren over de tumultueuze regio waar de Olympische Winterspelen van 2014 plaatsvinden. Dankzij 634 particuliere donateurs was de financiering net mogelijk.

Geweigerde perskaarten, gesloten grensovergangen, veel overijverige ordehandhavers en enkele Russische cellen later is The Sochi Project eindelijk ten einde. Thema’s als corruptie, geweld, terrorisme en toerisme lopen als een rode draad door de verschillende geografische hoofdstukken: Sotsji, Abchazië en de Noord-Kaukasus.

De tentoonstelling An Atlas of War and Tourism in the Caucasus wordt eveneens gepresenteerd in het DePaul University Art Museum in Chicago. Het Winzavod Museum for Contemporary Art in Moskou annuleerde de tentoonstelling één week voor opening, nadat de Russische ambassade eerder ook hun persvisum introk.

www.thesochiproject.org


Curator: Joachim Naudts

Met dank aan Kummer & Herrman

tickets