FOMU NL

Jan Rosseel

Expo

26.06.2015

04.10.2015

Archief

Belgian Autumn. A Confabulated History

Janrosseel

Begin jaren 1980 beleeft België een collectieve nachtmerrie. De Bende van Nijvel pleegt een resem overvallen, vooral op supermarkten, en is daarbij ongezien gewelddadig. Dertig jaar later graaft Rosseel in het geheugen van België om een geconfabuleerde geschiedenis te vertellen.

Belgian Autumn wil geen reconstructie van de feiten bieden. Rosseel combineert bewijsstukken uit politiearchieven met foto’s van cruciale locaties en verzonnen personages. Hij scheert langs de ‘waarheid’ en wijst op de onmogelijkheid om een realistisch relaas te geven, een snijdende parallel met het gerechtelijk onderzoek dat naar de zaak gevoerd is. Niemand werd ooit veroordeeld en dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit gebeuren. Ontelbare procedurefouten, ontbrekende of vernietigde documenten, vermeende politieke betrokkenheid en doofpotoperaties: de lijst van pijnlijke elementen in deze zaak is eindeloos.

Rosseel vertrekt van getuigenissen en herinneringen. Rosseels vader was een van de mensen die dodelijk getroffen werd door de Bende. Belgian Autumn is een subjectief verhaal dat ons geheugen opfrist en ruimte geeft voor nieuwe herinneringen en nieuwe verhalen.

Jan Rosseel (BE, °1979) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag (NL) en de Danish School of Media and Journalism in Aarhus (DK).


Curator: Rein Deslé

tickets