FOMU NL

Issei Suda

Expo

07.05.2021

03.10.2021

Archief

My Japan

1

In de Japanse fotowereld is Issei Suda (1940-2019) een beroemde naam, maar in Europa is zijn werk relatief onbekend. Met deze eerste grote overzichtstentoonstelling buiten Japan wil het FOMU daar verandering in brengen.

In bijna zestig jaar tijd bouwt Suda een eigenzinnig oeuvre op met vaak surrealistische beelden. Hij ontwikkelt een heel eigen en consistente beeldtaal, gekenmerkt door het vierkante formaat en de contrastrijke zwart-wit afdrukken. Door zijn lens krijgt de alledaagse werkelijkheid een betoverende glans.

Suda begint zijn carrière in de turbulente jaren '60 als stage photographer bij het experimentele theatergezelschap Tenjo Sajiki. Hij kent zijn grote doorbraak in 1978 bij de publicatie van zijn eerste fotoboek, Fushi Kaden. Zijn hele carrière lang fotografeert hij bijna uitsluitend in Japan, van de traditionele festivals op het platteland tot het leven in de drukke straten van Tokio.

Voor Suda zijn al zijn foto’s favorieten. Samen vormen ze een fotoalbum waarin hij zichzelf en zijn tijd weerspiegelt ziet.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek: Issei Suda - My Japan, uitgegeven door fw:books.

Curatoren: Frits Gierstberg & Anne Ruygt

tickets