FOMU NL

Diana Markosian

Expo

01.04.2022

28.08.2022

Archief

Santa Barbara

Markosian America 001

Het FOMU organiseert de Europese première van de tentoonstelling Santa Barbara van Diana Markosian (Moskou, 1989). Op verrassende en ontroerende wijze vertelt zij het migratieverhaal van haar gezin. Aan de hand van film, fotografie en archiefbeelden ontrafelt Markosian de extreme keuzes die haar moeder moest maken om de Amerikaanse droom na te jagen.

Midden jaren negentig wil Markosians moeder haar sombere leefomstandigheden in post-Sovjet Rusland ontvluchten. De Amerikaanse soapserie Santa Barbara biedt haar een venster op een andere wereld. Ze besluit alles achter te laten en verhuist naar de Verenigde Staten, op zoek naar een beter leven voor haarzelf en haar twee kinderen. 

Het persoonlijke project Santa Barbara is Markosians poging om de keuzes van haar moeder te begrijpen. Samen met één van de makers van de oorspronkelijke soapserie schreef ze een script en castte ze acteurs om haar familieverhaal te reconstrueren in de vorm van een soap. De beeldtaal ontleent Markosian aan de gladde esthetiek van televisie. Het contrast met de openhartige inhoud kan niet groter zijn. Santa Barbara is een bijzondere mix van herinnering en verbeelding, waarmee ze op een inspirerende manier de grenzen van documentaire fotografie verlegt.    

Diana Markosian is een Amerikaanse fotograaf van Armeense afkomst. Haar foto en video werk is intiem en houdt het midden tussen documentair en conceptueel. Ze reist de hele wereld af voor haar projecten, die gepubliceerd worden in kranten en tijdschriften zoals The New Yorker, Vanity Fair en Vogue.  

Diana Markosian – Santa Barbara is voor het eerst tentoongesteld in het San Francisco Museum of Modern Art, gevolgd door het International Center of Photography (New York) in samnwerking met het FOMU (Antwerpen) en Les filles du calvaire (Parijs). Het gelijknamige boek is uitgebracht door Aperture en te koop in de FOMU shop.

My Santa Barbara: verhalen over migratie en herlocatie

Diana Markosian en het FOMU nodigen bezoekers van de tentoonstelling uit om een video op te nemen waarin ze hun verhaal vertellen. Markosians Santa Barbara gaat over de uitdagingen en het trauma van ontheemding en opnieuw beginnen. Veel mensen ervaren gelijkaardige problemen wanneer ze van één land of cultuur naar een ander verhuizen, vaak omdat ze geen andere keuze hebben. Voor anderen kan het een plotse scheiding van hun familie zijn, een zware ziekte, een periode in het leger, of andere problemen die iemands leven op een onverwachte manier omgooien.

De videobooth is toegankelijk tijdens de openingsuren van het FOMU (dinsdag - zondag, 10u - 18u). Je dient in het bezit te zijn van een geldig museumticket. Voor tickets en info check www.fomu.be

Booth Santa Barbara
Deel pagina
tickets