FOMU NL

Cindy Sherman

Expo
28.09.2024 - 02.02.2025
Wordt verwacht

Anti-Fashion
ENSOR 2024

Staatsgalerie Sherman Pressebild 2 5
Cindy Sherman, Untitled, #410, 2003, Privately owned © Cindy Sherman

Al bijna vijftig jaar loopt het thema mode als een rode draad door het werk van de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman (US, 1954). De tentoonstelling Anti-Fashion focust hierop en belicht haar fotografisch werk vanuit een nieuw perspectief, waarbij de wisselwerking tussen mode en kunst tot uiting komt.

Cindy Sherman gebruikt haar vele opdrachten voor magazines als Vogue en Harper’s Bazaar en haar nauwe samenwerking met beroemde ontwerpers als een voortdurende bron van inspiratie. Maar ook omgekeerd beïnvloedt de kunstenaar de modewereld en geeft ze er belangrijke impulsen aan.

Via het medium fotografie staan mode en beeldende kunst vanouds met elkaar in dialoog. Sherman stelt bovendien het hele systeem met al zijn valkuilen in vraag. Haar interesse in de modewereld getuigt van een subversieve houding tegenover datgene waar dat milieu voor staat. Haar foto’s tonen figuren die allesbehalve aantrekkelijk zijn en daardoor alle conventies van haute couture en de gebruikelijke voorstellingen van schoonheid tegenspreken.

Niet in de laatste plaats blijkt het thema mode voor de kunstenaar een uitgangspunt te zijn voor kritische vragen over gender, stereotypen en leeftijd. Shermans brede spectrum aan personages toont het kunstmatige en veranderlijke van identiteit, die meer dan ooit een kwestie van keuze lijkt te zijn, (zelf)geconstrueerd en fluïde.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het feestjaar ENSOR 2024. FOMU sluit aan bij ENSOR 2024 door de vraagstukken uit James Ensors oeuvre te vertalen naar een hedendaagse artistieke context. De Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman (US, 1954) staat net als Ensor bekend om haar kritische en ironische commentaar op maatschappelijke conventies door maskerades.

In 2024 is het 75 jaar geleden dat we afscheid namen van James Ensor. Met de grootste Ensorcollectie ter wereld leeft de avant-gardekunstenaar verder in Antwerpen. Vanaf september 2024 belichten verschillende Antwerpse musea het oeuvre van de kunstenaar met een reeks ambitieuze tentoonstellingen. De focus ligt op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie. Een perfecte match met de waaier aan troeven die Antwerpen het hele jaar door te bieden heeft. Ontdek Ensor vanuit verrassende invalshoeken, als vernieuwer en als gamechanger. Want Ensor is zoveel meer dan de schilder van de maskers.

Koop je ticket