FOMU NL

HomeRE/SISTERS Activiteitenprogramma

RE/SISTERS Activiteitenprogramma

Naar aanleiding van de tentoonstelling RE/SISTERS: A Lens on Gender & Ecology organiseert het FOMU een reeks activiteiten. Bekijk het overzicht hieronder.

RE/SISTERS onderzoekt de diepe verbondenheid tussen de intensieve exploitatie van de aarde en sociale uitbuiting van vrouwen en minderheden. De tentoonstelling heeft wortels in het ecofeminisme, een stroming die ontstond in de jaren 1970 en vandaag springlevend is. RE/SISTERS zet het publiek oog in oog met vrouwen en gemeenschappen die protesteren. Net zij lopen vaak voorop om de aarde te verdedigen en te herstellen. Zij zien hun eigen onderdrukking en de uitputting van de planeet als resultaat van dezelfde sociale, economische en politieke krachten.

ALLE ACTIVITEITEN

KLIMAATDAGEN SECUNDAIR ONDERWIJS

22 april & 13 mei 2024

FOMU organiseert exclusieve projectdagen voor secundair onderwijs om dieper in te gaan op thema’s uit de tentoonstelling RE/SISTERS. Deze projectdagen zijn opgesteld voor scholen 2de en 3de graad. Alle richtingen kunnen deelnemen.

Leerlingen krijgen een actieve rondleiding in de tentoonstelling, nemen deel aan de Klimaatprivilege Talkshow en kunnen kiezen uit workshops i.s.m. o.m. Oxfam, De Veerman en De Vroente , Duurzaam Educatiepunt.

FOMU organiseert twee klimaatdagen: eentje voor 2de graad secundair onderwijs (op 13 mei 2024) en eentje voor 3de graad secundair onderwijs (22 april 2024)

111111 talkshow
© Loïc Dillen / Alstemblief
FOMU NIGHTS x MINO

30 mei 2024

Op uitnodiging van FOMU organiseert MINO een FOMU NIGHT bij RE/SISTERS. MINO is een culturele start-up die een lans breekt voor de helende en vernieuwende kracht van kunst in de samenleving. Tijdens deze FOMU NIGHTS brengt de organisatie changemakers naar het museum. MINO nodigt hen uit om op een unieke manier invulling geven op de thema’s van de tentoonstelling.

Programma: TBA

RS241095 10 Xaviera Simmons Red Number One 2016 2 scr
Xaviera Simmons, Red (Number One), 2016, Courtesy of the artist and David Castillo Gallery, Miami
RE/SISTER CIRCLE #1: PHILSAN OSMAN

09 juni 2024

FOMU en MINO nodigen drie gasten uit voor een RE/SISTER CIRCLE. Op 9 juni is student, schrijver, en community builder Philsan Osman te gast voor een eerst RE/SISTERS CIRCLE. Een RE/SISTER CIRCLE kan verschillende vormen aannemen. Iedere gast voegt een nieuw verhaal toe aan de tentoonstelling, vanuit zijn/haar/hun persoonlijke beleving en ervaring.

Philsan Osman (zij/haar) studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de Universiteit Gent. Daarnaast is ze actief bij zowel Black History Month Belgium als het online feministische magazine Spijker Magazine en co-auteur van het essay Voor Wie Willen We Zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron (Epo 2021).

Camapgnebeeld resisters
Campagnebeeld RE/SISTERS
RE/SISTER CIRCLE #2: TBA

16 juni 2024

FOMU en MINO nodigen drie gasten uit voor een RE/SISTER CIRCLE. Iedere gast voegt een nieuw verhaal toe aan de tentoonstelling, vanuit zijn/haar/hun persoonlijke beleving en ervaring.

Gast: TBA

Camapgnebeeld resisters
Campagnebeeld RE/SISTERS
RE/SISTER CIRCLE #3: CHIHIRO GEUZENBROEK

23 juni 2024

FOMU en MINO nodigen drie gasten uit voor een RE/SISTER CIRCLE. Op 23 juni is Chihiro Geuzebroek te gast. Een RE/SISTER CIRCLE kan verschillende vormen aannemen. Iedere gast voegt een nieuw verhaal toe aan de tentoonstelling, vanuit zijn/haar/hun persoonlijke beleving en ervaring.

Chihiro Geuzebroek wijdt zich 15+ jaar toe aan klimaatrechtvaardigheid middels activisme, film, muziek, poëzie en lesgeven en schrijven. Chihiro is Boliviaans Nederlands en beantwoord ervaringen in discriminatie en privilege met een praktijk van internationale solidariteitstrijd met een speciale aandacht voor Inheemse #landback en culturele revitalisatie. In Nederland heeft ze het begrip van klimaatracisme bekendgemaakt met activistische interventies in de klimaatbeweging, middels workshops en frames in protestnummers als Shell Must Fall en BS Myths.

Chihiro
Foto: pic_for_my_soul

RONDLEIDINGEN VOOR JE KLAS & GROEP

Actieve rondleiding secundair onderwijs

Hoe kunnen we beter zorgen voor elkaar en voor de planeet? Die vraag staat centraal in RE/SISTERS, een tentoonstelling over klimaatrechtvaardigheid en gendergelijkheid. Samen met een FOMU gids ga je op zoek naar antwoorden en visies op een nieuw toekomstbeeld.

Secundair onderwijs, voor alle richtingen.

Geef bij je reservatie de leeftijd, het niveau en/of het interessegebied van de leerlingen mee, zo kan onze gids het bezoek op maat voorbereiden.
De rondleiding wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Frans.

Fo Mu rondleiding 3maart Monday Jr high res 42
RE/SISTERS Rondleiding voor volwassen groepen

De tentoonstelling brengt werk samen van meer dan veertig vrouwelijke of gender non-conforme kunstenaars van over de hele wereld. Aan de hand van foto’s, video’s en installaties van 1969 tot nu is te zien hoe ze als bondgenoten, slachtoffers en leiders naar onze (leef)wereld kijken. En hoe ze zich presenteren als medeverzetsters (resisters) die strijden tegen systemen van onderdrukking.

Een FOMU-gids loodst je langs kritische invalshoeken en nieuwe toekomstbeelden. Tijdens een rondleiding van 1,5u krijg je de krachtlijnen van elk hoofdstuk uit de tentoonstelling mee.
De rondleiding kan geboekt worden in het Nederlands, Engels en Frans.

Fo Mu Masculinities web res 83
Deel pagina
tickets