FOMU NL

ECHTZEIT045 24 web
Nieuws

Unieke kunstenaarseditie Dirk Braeckman

02:30 maart 2024

Naar aanleiding van de tentoonstelling Echtzeit brengen Dirk Braeckman en FOMU een unieke kunstenaarseditie uit. Deze editie wordt voorgesteld op de openingsavond van de expo en is exclusief te koop in de FOMU shop.

De editie is een platina-palladiumdruk: een historische fotografische techniek die bekend staat om haar uitzonderlijke esthetische en archivale eigenschappen.

Voor deze editie fotografeerde Braeckman een collectiefoto van een bloem en combineerde dit beeld met een foto uit zijn eigen archief. Het is als het ware een dubbeldruk: de twee beelden zijn over elkaar heen geplaatst.

Braeckman eigent zich dit collectiestuk toe en maakt er een nieuw werk mee. Hij speelt met begrippen als originaliteit en auteurschap en daagt je uit om met een nieuwe blik te kijken.

Technische specificaties:
  • Editie van 100 exemplaren
  • Afmetingen: 30 x 24 cm
  • Techniek: platina-palladiumdruk op Arches Platine 320 gr. 100% katoen papier
  • De foto is gesigneerd en genummerd door de kunstenaar

Exclusief te koop in de FOMU shop zolang voorraad strekt. Prijs is 750 EUR.
FOMU Friends krijgen 15% korting op het aanbod in FOMU shop en dus ook voor de aankoop van deze editie. Word FOMU Friend via https://fomu.be/fomu-friend

ECHTZEIT045 24 web
Dirk Braeckman, ECHTZEIT#045-24, 2024 © Dirk Braeckman

“Met het concept van appropriation ben ik al een tijd bezig", licht Braeckman toe. "Ik herfotografeer dikwijls mijn eigen werk. Zo haal ik er bijvoorbeeld details uit. Theoretisch gezien is dat geen appropriation, omdat het mijn eigen werk is, maar het gevoel neigt er toch naar. Zo is mijn manier van werken dus vergelijkbaar met deze nieuwe reeks in FOMU, maar toch anders. Want hier vertrek ik van beelden die niet van mij zijn.”

Deze speciale editie is een samenwerking tussen Dirk Braeckman en FOMU en is gemaakt ter gelegenheid van de collectietentoonstelling Dirk Braeckman - Echtzeit (van 29.03.2024 tem 19.01.2025 in FOMU)


Platinadruk: Uniek procédé

In tegenstelling tot de meeste fotoafdrukken, wordt een platinadruk niet gemaakt met zilver, maar met lichtgevoelig ijzerzout met platina- en/of palladiumzout. Vergeleken met andere populaire procedés uit de 19de en 20ste eeuw, bevatten platinadrukken meer nuances in de lichte delen van de foto. Bovendien is de techniek ook geliefd vanwege de matte grijszwarte platinakleur en de weergave van details. Ze behoren tot de meest duurzame fotografische afdrukken. Een platinadruk verbleekt niet en gaat vele jaren mee.De platinadruk werd vooral toegepast in de periode 1873-1940, met een tijdelijke opleving in de jaren 1960. Het was de favoriete techniek van fotografen als Gertrude Käsebier, Irving Penn, Sebastião Salgado, Tina Modotti, Edward Steichen, Alfred Stieglitz en Paul Strand.

Dirk Braeckman - Echtzeit

Dirk Braeckman (BE, °1958) onderzoekt al meer dan veertig jaar het medium fotografie met zijn subtiele, donkere beelden. Voor de tentoonstelling Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie. Hij maakt een eigenzinnige selectie uit de museumcollectie en eigent zich deze collectiestukken toe om nieuw werk te maken: je ervaart ze door zijn camera, ogen en handen.

Deel pagina

Kijk
& lees meer

tickets