FOMU NL

re-collect

Artist Video: David Claerbout

Video   •   5 min juli 2019

Claerbout stelt met zijn werk het tweedimensionale aspect van de foto in vraag en laat ons op een virtuele manier omgaan met de notie van tijd en ruimte. “Wat doe je met het verleden, en hoe vertaal je dat naar een heden, alleen door het bekijken van die materialen?”

In de video King modelleert David Claerbout het lichaam van Elvis op basis van honderden fotofragmenten van zijn huid en gelaatskenmerken.

“Mijn idee was: alle stukjes naakte huid van Elvis die ik kan vinden in boeken, op het internet en elders verzamelen … en op hun lichamelijk geografische correcte plek terug zou plaatsen,” aldus Claerbout. “King is gebaseerd op een gevonden beeld van de Duits Amerikaanse fotograaf Alfred Wertheimer, die een jonge en toen nog onbekende zanger wou volgen. Elvis liet hem in huis en een week lang verbleef Wertheimer bij de familie.”

Vlcsnap 2021 05 03 15h48m16s000
Vlcsnap 2021 09 07 11h17m33s049
Vlcsnap 2021 09 07 11h17m16s553

Claerbout stelt met zijn werk het tweedimensionale aspect van de foto in vraag en laat ons op een virtuele manier omgaan met de notie van tijd en ruimte. “Wat doe je met het verleden, en hoe vertaal je dat naar een heden, alleen door het bekijken van die materialen?” In KING is fotografie het startpunt én het onderwerp.

Het werk ‘King’ van David Claerbout maakt deel uit van de tentoonstelling re-collect. re-collect neemt je mee op een associatieve wandeling doorheen een decennium aan collectie-aanwinsten.


Kijk
& lees meer

tickets