FOMU NL

Yann Mingard

Expo

20.02.2015

07.06.2015

Archief

Deposit

Yannmingard

Het documentaire project Deposit van de Zwitserse fotograaf Yann Mingard (°1973) confronteert ons met prikkelende en waardevolle vragen over de status, houdbaarheid en toekomst van het leven op aarde. Kunnen we het leven op aarde controleren door genetische, biologische en menselijke gegevens te verzamelen en bewaren? Mingard ging op onderzoek en bracht vier types verzamelingen in beeld: Planten, Dieren, Mensen en Data.

Tussen 2009 en 2013 bezocht Mingard 21 locaties in Europa waar organische en digitale gegevens worden samengebracht en bewaard. Hij fotografeerde zowel de interieurs van deze zaadbanken, kluizen en laboratoria als de organismen zelf, de objecten waarin zij bewaard worden en de instrumentaria voor ontwikkeling en onderzoek.

Met welk doel wordt levende materie op zo’n grote schaal opgeslagen: om planten resistent te maken, dieren te klonen of menselijke ziektes te elimineren? Wat zijn de belangen van bedrijven en individuen om digitale gegevens in een kluis op te bergen?

Tekenend is dat Mingard slechts met grote moeite toegang verkreeg tot deze locaties. Zo weet hij het paradoxale van deze plekken te vangen: om het leven te beschermen en te behouden, wordt het diep weggeborgen in voor de buitenwereld gesloten containers en streng bewaakte bunkers. Zijn in donkere tonen gezette en op groot formaat afgedrukte beelden benadrukken de geheimzinnigheid en ontoegankelijkheid van het erfgoed.

Deposit is een samenwerking tussen Fotomuseum Winterthur, Museum Folkwang, Essen, FotoMuseum Antwerpen en GwinZegal, Guincamp. Met ondersteuning van Swiss Arts Council Pro Helvetia.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Deposit’ dat te koop is in de museumshop aan € 29.95.


Curator: Iris Sikking

tickets