FOMU NL

Susan Meiselas Mediations

Expo

17.02.2023

04.06.2023

Archief

Mediations

1976 N 25 13

"Hoe werk je als fotograaf? Er is altijd dat ongemakkelijke, ongelijke machtsevenwicht. Hoe doorbreek je dat? Hoe kan het een dialoog worden?"
– Susan Meiselas

Al bijna vijf decennia gebruikt Magnumfotografe Susan Meiselas (US, 1948) haar camera om getuigenis af te leggen en om te verbinden. Meiselas heeft de wereld rondgereisd en een ruime waaier aan onderwerpen behandeld, van de seksindustrie over oorlog tot mensenrechtenschendingen.

Ze vestigt de aandacht op minderheden en conflicten die vaak over het hoofd gezien worden. Tot op vandaag streeft Susan Meiselas naar direct contact en dialoog met de mensen die ze portretteert. Haar aanpak is gericht op samenwerking en omvat ook het perspectief van de mensen die ze fotografeert.

Meiselas voert visuele veldstudies uit, die soms vele jaren bestrijken en waarin foto’s zelden op zichzelf staan. Hoewel fotografie het voornaamste medium van de kunstenaar blijft, heeft ze steeds meer ook andere formats gebruikt, waaronder boeken, films en geluidsopnames, om haar fotografische werk uit te breiden en er verhalen rond te construeren.

Haar werk wordt voortgestuwd door urgente vragen, niet alleen over wat foto’s tonen, maar ook over wie ze dienen. Vandaag wordt Meiselas beschouwd als een voorloper, niet alleen voor politiek geëngageerde fotografen die hun werk zorgvuldig documenteren, erover reflecteren en het contextualiseren, maar ook voor fotografen die met hun onderwerpen samenwerken.

Deze retrospectieve ontleent haar naam aan een installatie waarin Meiselas kritisch terugblikt op de foto’s die ze maakte tijdens de volksopstand in Nicaragua in 1978 en 1979. De titel, Mediations, roept de overkoepelende aspiraties op die de kunstenaar heeft voor fotografie: "Bij fotojournalistiek gaat het hierom: ofwel vind je het nuttig om de wereld in te trekken ofwel niet. Ik ben iemand die de waarde daarvan inziet. Maar het is alleen de moeite waard om te doen als je een brug voor informatie en ideeën wordt."

Susan Meiselas over haar leven en werk. Video: Jeu de Paume

tickets