Shooting
Range
27.06.2014
01.02.2015
Fotografie in de vuurlinie
De Groote Oorlog is het eerste grootschalig conflict dat met foto’s en films is vastgelegd. De jonge media blijken ongekende krachten te bezitten: als alziend oog, als herinnering, maar ook als wapen. Beelden leggen niet enkel een conflict vast, ze spelen er zelfs een belangrijke rol in. Shooting Range belicht op welke manier dat gebeurde, in een conflict dat de hele wereld vier jaar in de ban hield.
Welke grote uitdagingen werden aan het fotografisch medium gesteld? Hoe wordt de veldslag en de dood (on)zichtbaar gemaakt in foto’s en wat bleef buiten beeld?
In deze tentoonstelling zie je hoe stilstaand beeld werd gebruikt in kranten, magazines, postkaarten of voor militaire doelen. Propaganda- en antioorlogsfilms verrijken het beeld van dit wereldconflict. Historische stukken worden in hun originele verschijningsvorm getoond. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Shooting Range. Photography and the Great War, uitgegeven bij MER, te koop in de FOMU shop.
De tentoonstelling is samengesteld uit stukken van de Collectie FoMu en stukken uit andere publieke en privécollecties. Speciale dank aan de privéverzamelingen Wim van de Hulst & Marion Rosendahl en Anthony Langley. Jeroen de Vries verzorgt de scenografie van de tentoonstelling. Curatoren: Inge Henneman, Rein Deslé en Maureen Magerman
Coverbeeld: An official photographer working for the Australian Imperial Force, Captain Herbert F Baldwin, looking down at the viewing screen of a single lens reflex camera fitted with an extra long lens on the Western Front, Imperial War Museum