FOMU NL

Saul Leiter

Expo

28.10.2016

29.01.2017

Archief

Retrospectieve

Saulleiter

Het FOMU presenteert een retrospectieve van het werk van Saul Leiter (US, 1923-2013), pionier in de kleurenfotografie. Leiter gebruikte in 1946 al kleurenfilm, een tijd waarin enkel zwart-witfotografie aanvaard werd als artistiek expressiemiddel. Hij ontwricht daarmee de aanname dat kleurenfotografie pas gebruikt werd in de jaren 1970, met de New Color Photography van Stephen Shore en William Eggleston. Saul Leiter kreeg pas op late leeftijd erkenning voor deze uitzonderlijke voortrekkersrol, maar geldt sindsdien als een vaste waarde in de fotografiegeschiedenis.


Saul Leiter beschouwde zichzelf zowel als schilder en fotograaf. In beide disciplines wordt zijn beeldtaal gekenmerkt door abstractie en vlakheid. Hij fotografeerde vooral in de straten van New York, waar hij meer dan zestig jaar woonde. Zijn composities zijn opgebouwd uit spiegels, ramen, verkeersborden, gebouwen en voorbijgangers. Deze urbane elementen lijken te vervagen tot kleuraccenten en worden gelijkwaardige componenten van het fotografische beeld.

Deze tentoonstelling omvat zowel Leiters kleuren- en zwart-witfotografie als een selectie van zijn schilderijen en nooit eerder getoonde werken.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Haus der Photographie, Deichtorhallen Hamburg, Gallery FIFTY ONE Antwerpen, Saul Leiter Foundation, Howard Greenberg Gallery en het FOMU Antwerpen.

De publicatie Saul Leiter – Retrospektive, uitgegeven bij Kehrer Verlag, is te koop in de museumshop aan € 58. Daarnaast zijn ook verschillende andere publicaties over het werk van Saul Leiter te koop.


Curatoren: Rein Deslé, Roger Szmulewicz, Ingo Taubhorn en Brigitte Woischnik

tickets