FOMU NL

Richard Mosse

Expo

27.06.2014

11.11.2014

Archief

The Enclave

Richardmosse

Met The Enclave brengt het FoMu de gevierde multimedia-installatie van Richard Mosse (IE, °1980) naar België. Mosse reisde sinds 2010 verschillende keren naar Oost-Congo om er de eindeloze spiraal van geweld vast te leggen. Hoewel dit conflict sinds 1998 al 5,4 miljoen levens eiste, krijgt het relatief weinig aandacht in de media.

Richard Mosse brengt de gewapende rebellengroepen in het oosten van de Democratische Republiek Congo in beeld met infraroodfilm die oorspronkelijk ontwikkeld was voor militaire camouflagedetectie. Deze in onbruik geraakte film registreert infraroodlicht en krijgt daardoor een opmerkelijk kleurenpalet van felroze en groenblauw.

Met dit project stelt Mosse de traditionele visie op oorlogsfotografie in vraag. Hij confronteert de kijker met een multimedia-installatie die de zintuigen op scherp zet en lang blijft nazinderen. De installatie omvat zes grote schermen met 12-kanaals surroundgeluid en creëert een indringende caleidoscopische ervaring, door en door esthetisch maar sterk verankerd in de harde realiteit.

Mosse presenteert zijn niet-lineaire verhaal in een loop en focust op burgers die vluchten voor de moordende opstandelingen, Mai Mai-soldaten die zich voorbereiden op de strijd en M23-rebellen die oprukken naar Goma, de stad aanvallen en veroveren. Deze humanitaire ramp speelt zich af in een landschap van buitengewone schoonheid, aan de oevers van het Kivumeer.

Voor dit project werkte Richard Mosse samen met de Amerikaanse filmmaker Trevor Tweeten (°1983) en de Australische geluidskunstenaar Ben Frost (°1980). The Enclave van Richard Mosse vertegenwoordigde Ierland op de Biënnale van Venetië in 2013 en won de Deutsche Börse Prize 2014.


Curator: Joachim Naudts

tickets