FOMU NL

Recaptioning Congo

Expo

16.09.2022

15.01.2023

Archief

New perspectives on the photographic history of colonial Congo

HP 1955 17 364 PHOTO 01 SCAN RECTO LORES gedraaid

Recaptioning Congo toont een kroniek van de lange en turbulente geschiedenis van fotografie in het koloniale Congo. Die omvat bijna honderd jaar, vanaf de formele oprichting van de kolonie in 1885 tot de onafhankelijkheid in 1960.

De tentoonstelling verweeft diverse perspectieven van Europese en Afrikaanse fotografen en stelt ze tegenover elkaar. De Afrikaanse fotografen werden lange tijd als een minderheid behandeld en ontwikkelden zich onder een regime dat beelden strikt controleerde en manipuleerde. De foto’s zijn onthullend, soms verrassend en verontrustend, en werpen licht op de complexe relaties tussen verleden en heden, Afrika en Europa, Congo en België.

Recaptioning Congo is het resultaat van meer dan tien jaar internationaal onderzoek door curator Sandrine Colard. Het is de eerste uitgebreide tentoonstelling die de gelaagde en unieke geschiedenis van fotografie in Belgisch Congo behandelt. Met werken die gaan van propaganda tot Afrikaanse amateur- en studiofotografie biedt Recaptioning Congo een weergaloze duik in de fotografische constructie van een koloniale ideologie, met daarin ook de zelfportrettering van Afrikaanse levens.

De publicatie 'Recaptioning Congo - Afrikaanse woorden en koloniale beelden', uitgegeven door Lannoo, is te koop in de FOMU shop voor € 45.

ACTIVITEITENPROGRAMMA RECAPTIONING CONGO

Naar aanleiding van de tentoonstelling Recaptioning Congo organiseert het FOMU een reeks rondleidingen, nocturnes en kortfilmscreenings om verder in te gaan op de vragen die deze expo oproept. Bekijk alle activiteiten in de FOMU kalender

tickets