FOMU NL

Recaptioning Congo

Expo
16.09.2022 - 15.01.2023
Nu te zien

New perspectives on the photographic history of colonial Congo

HP 1955 17 364 PHOTO 01 SCAN RECTO LORES gedraaid
H. Goldstein, Zonder titel, s.a. Collection RMCA Tervuren © Henri Goldstein / rechten SOFAM – Belgium
9 illustration Congo 1929
L’Illustration congolaise: journal bi-mensuel de propagande colonial, n°169, 1929 Collection Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, alle rechten voorbehouden
11 Familie Album cover
Roland d’Ursel, Familie album, Brussel: Inforcongo, 1958 Collectie Fotomuseum Antwerpen, alle rechten voorbehouden
12 Lebeck 1960
Robert Lebeck , Léopoldville 1960 Collectie Fotomuseum Antwerpen © Robert Lebeck / Robert Lebeck Archive
4 Congo crime 1906
Congo Reform Association, The Camera and the Congo Crime, 1906 © Collection University of Bristol
8 Freitas 1936 1939
Antoine Freitas, Zonder titel, 1936-1939 Museum Rietberg Collection © Suzanne Freitas

Recaptioning Congo toont een kroniek van de lange en turbulente geschiedenis van fotografie in het koloniale Congo. Die omvat bijna honderd jaar, vanaf de formele oprichting van de kolonie in 1885 tot de onafhankelijkheid in 1960.

De tentoonstelling verweeft diverse perspectieven van Europese en Afrikaanse fotografen en stelt ze tegenover elkaar. De Afrikaanse fotografen werden lange tijd als een minderheid behandeld en ontwikkelden zich onder een regime dat beelden strikt controleerde en manipuleerde. De foto’s zijn onthullend, soms verrassend en verontrustend, en werpen licht op de complexe relaties tussen verleden en heden, Afrika en Europa, Congo en België.

Recaptioning Congo is het resultaat van meer dan tien jaar internationaal onderzoek door curator Sandrine Colard. Het is de eerste uitgebreide tentoonstelling die de gelaagde en unieke geschiedenis van fotografie in Belgisch Congo behandelt. Met werken die gaan van propaganda tot Afrikaanse amateur- en studiofotografie biedt Recaptioning Congo een weergaloze duik in de fotografische constructie van een koloniale ideologie, met daarin ook de zelfportrettering van Afrikaanse levens.

De publicatie 'Recaptioning Congo - Afrikaanse woorden en koloniale beelden', uitgegeven door Lannoo, is te koop in de FOMU shop voor € 45.

ACTIVITEITENPROGRAMMA RECAPTIONING CONGO

Naar aanleiding van de tentoonstelling Recaptioning Congo organiseert het FOMU een reeks rondleidingen, nocturnes en kortfilmscreenings om verder in te gaan op de vragen die deze expo oproept. Bekijk alle activiteiten in de FOMU kalender

Deel pagina
Koop je ticket