FOMU NL

Meggy Rustamova - Bang [Ding Dong]

Expo

24.06.2023

03.09.2023

Archief
Meggy Rust

Bang [Ding Dong] is een nieuw videokunstwerk van Meggy Rustamova, gemaakt op uitnodiging van het FOMU. De film vertelt het verhaal van een groep kinderen die de Nederlandse taal leren.

Meggy Rustamova (Tbilisi, 1985) vertrekt vanuit haar persoonlijke herinneringen als achtjarige vluchteling in Europa. Net als andere nieuwkomers struikelde ze over het woordje ‘bang’. Ze oefende haar uitspraak met vergelijkbare klanken: Ding Dong! Bang Bang! Woorden als uit een tekenfilm.

Door samen te werken met jonge vluchtelingen stelt Rustamova zich de vraag: wat betekent het woord ‘bang’ nu? Waar zijn deze kinderen bang voor? Is het geoorloofd om kinderen angst in te boezemen om ze te beschermen tegen gevaar? Maar wat als het angst voor de ander wordt? En hoe angstig is onze huidige maatschappij?

Bang [Ding Dong] is een korte film op basis van Rustamova’s eigen klasfoto uit de vroege jaren 90, haar bezoeken aan het asielzoekerscentrum en de foto’s die de kinderen hebben gemaakt van hun leefomgeving. Op gevoelige wijze brengt Rustamova fotografie, film en taal samen en belicht zij de alledaagse ervaringen van jonge vluchtelingen.

Dit werk is mede mogelijk gemaakt door de FOMU-beurs en door steun van Vlaanderen Flanders - State of the Art.

FOMU-beurs

Dit jaar geeft het FOMU een werkbeurs aan Maryan Sayd, Meggy Rustamova en Nick Geboers. Voor de selectie werd samengewerkt met VICE en WIELS. De FOMU-beurs bestaat uit een artistieke opdracht om nieuw werk te maken, een presentatie in het museum en een aankoop voor de collectie.

De FOMU-beurs is een voedingsbodem voor de ontwikkeling van de artistieke carrière van fotografen in Vlaanderen en een stimulans voor dynamiek en vernieuwing binnen het fotografielandschap. Tegelijk verruimt het FOMU met deze beurs de eigen blik op het fotografieveld en vergroten we de meerstemmigheid, zowel op vlak van tentoonstellingen als collectievorming.

Meggy Rustamova

Meggy Rustamova is in 1985 geboren in Tbilisi, Georgië en woont en werkt in Brussel en Sint-Niklaas, België. Ze studeerde aan het KASK in Gent en de Universität der Künste in Berlijn, gevolgd door de postgraduaatopleiding van het HISK in Gent. Ze is een van de oprichters van het Brusselse kunstenaarscollectief Messidor.

Meggy Rustamova’s Haar werk omvat fotografie, video, installatie en performance en kenmerkt zich door een poëtische kijk op de relatie tussen individueel en collectief geheugen en tussen taal als communicatiemiddel en als visueel vocabulaire. Meggy Rustamova zoekt naar manieren om hedendaagse maatschappelijke tendensen en kwesties te vertalen in haar eigen werk. Met behulp van beelden en tekst vertelt zij op associatieve wijze verhalen, waarbij zij de grens tussen feit en fictie verkent. Ze is tevens de mede oprichtster van Messidor, een kunstenaarscollectief gevestigd in Brussel.

https://www.meggyrustamova.com/

2022 05 24 FOMU Portraits 4572 web
Meggy Rustamova, portret door Alexey Shlyk, 2022 ©️ Alexey Shlyk / FOMU
tickets