FOMU NL

Masculinities:
Liberation through Photography

Expo

22.10.2021

13.03.2022

Archief

Liberation through Photography

MASCUL1

Masculinities: Liberation through Photography is een ambitieuze groepstentoonstelling over mannelijkheid. Aan de hand van film en fotografie van de jaren 1960 tot vandaag laat de tentoonstelling zien hoe mannelijkheid wordt ervaren, uitgedragen en gevormd.

Er is werk te zien van meer dan vijftig grensverleggende internationale kunstenaars, fotografen en filmmakers, onder wie Richard Avedon, Rineke Dijkstra, Peter Hujar, Isaac Julien, Rotimi Fani-Kayode, Robert Mapplethorpe, Catherine Opie en Wolfgang Tillmans.

Masculinities stelt maatschappelijke verwachtingen en gendernormen ter discussie. De tentoonstelling verwerpt het concept van ‘de ideale man’ en pleit voor het idee van meerdere vormen van mannelijkheid. Juist nu termen als ‘toxische’ en ‘kwetsbare’ mannelijkheid steeds vaker in de media komen, onderzoekt deze tentoonstelling het mannelijke in al zijn complexiteit.

Zo komen onderwerpen aan bod als queer identiteit, macht en patriarchaat, hypermannelijke stereotypes, het zwarte lichaam, vaderschap, de vrouwelijke blik op mannen …

De tentoonstelling is samengesteld door Barbican Centre in Londen, curator Alona Pardo.
Eerder was de tentoonsteling te zien in Gropius Bau in Berlijn en Les Rencontres de la photographie in Arles.


In co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul stelt het FOMU een uitgebreid activiteitenprogramma samen bij de expo. Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid vandaag kan betekenen.

tickets