FOMU NL

Menu

Lynne
Cohen

Expo
02.10.2020 - 18.04.2021
Archief
Lynne Cohen
Untitled (Astroturf), 2007 © Lynne Cohen/Courtesy Olga Korper Gallery
Lynne Cohen
02.10.2020 - 18.04.2021

Lynne Cohen
Depth on the surface

Kijk verder dan het oppervlak en ontdek het licht absurde en surrealistische universum van Lynne Cohen (CA, 1944-2014). Vier decennia lang fotografeert ze uitsluitend interieurs: kuuroorden, militaire installaties, klaslokalen, laboratoria, … Wat gaat er om in de hoofden van de ontwerpers en gebruikers van deze ruimtes? Cohen toont ons plaatsen waaruit de mensen verdwenen zijn en hun sporen als cryptische tekens achterblijven.

In deze overzichtstentoonstelling staat de menselijke obsessie met controle en begrip centraal. Lynne Cohens foto’s zijn pure registraties van de werkelijkheid, maar voor de aandachtige kijker zitten ze vol aanwijzingen en contradicties. Bij haar vind je geen makkelijke ontsnappingsroute, wel een claustrofobische wereld die verraderlijk eenvoudig lijkt.

We plaatsen Cohens werk binnen een context van gelijkgestemde kunstenaars zoals Guillaume Bijl, Thomas Demand en Marcel Duchamp. Vaak vertrekken ze van de vraagstelling van de readymade: wat gebeurt er als je iets alledaags in een nieuwe context plaatst?

Curatoren: Bert Danckaert & Joachim Naudts

Deze retrospectieve is gebaseerd op het concept en onderzoek van Karin Hanssen en Bert Danckaert, in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.
Met de steun van de Algemene Afvaardiging van Québec in Brussel.

Bekijk hieronder het interview met Lynne Cohen uit 2013
(met dank aan MAC Musée d'art contemporain Montréal)

Kunstenaars:

Richard Artschwager, Eugène Atget, Guillaume Bijl, Lynne Cohen, Thomas Demand, Marcel Duchamp, Jacques Tati

lees meer