FOMU NL

Jeffrey
Silverthorne

Expo

20.02.2015

07.06.2015

Archief

The Precision of Silence

Jeffrey Silverthorne

De tentoonstelling The Precision of Silence is de eerste retrospectieve over het werk van de Amerikaanse fotograaf Jeffrey Silverthorne (°1946). Via polaroids, ensceneringen, portretten en werk dat grenst aan het documentaire, onderzoekt hij op een speelse manier uiteenlopende onderwerpen als de dood, seks en ouderdom.

Silverthorne’s fotografische speelveld spreidt zich uit van mortuaria tot bordelen, motelkamers, de studio, en zijn gezinsleven. Centraal staat telkens de verkenning van de grenzen van lichaam en geest. Door het gehele oeuvre samen te brengen, openbaart zich de voortdurende drang van Silverthorne om datgene wat niet zichtbaar is zoals innerlijke gedachten, verlangens, obsessies en herinneringen toch te verbeelden.

Op het eerste gezicht lijkt zijn werk sensatiebelust en kan Silverthorne van exhibitionisme of voyeurisme beschuldigd worden. Wie verder kijkt, ontdekt vooral de ingetogenheid en kwetsbaarheid van de fotograaf zelf.

Silverthorne’s oeuvre past in het rijtje van tijdgenoten als een Diane Arbus en Nan Goldin. Deze eerste Europese overzichtstentoonstelling met bijbehorende catalogus wil deze fotograaf de erkenning geven die hij verdient. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Musée Nicéphore Niépce.


Curator: Iris Sikking

RS8070 P 1994 0439 Silverthorne Jeffrey scr
tickets