FOMU NL

Jan Hoek

Expo

23.10.2015

14.02.2016

Archief

Shooting Stars

Janhoek

Jan Hoek (NL,° 1984) beweegt zich bewust op het randje van de controverse. Hij vraagt zich af hoe hij mensen kan fotograferen zonder hen uit te buiten. Zijn modellen voldoen niet aan de gangbare verwachtingen. Zo zal Kim, een voormalige heroïneverslaafde die hij in de straten van Amsterdam leerde kennen, misschien wel nooit het supermodel worden waar ze van droomt. Zijn Sweet Crazies (dakloze mensen met psychische problemen uit Ethiopië) haalt hij uit hun context en portretteert hij als fiere mannen in kleurrijke, majestueuze gewaden.

Hoek vindt zijn modellen op straat, via internet of in zijn vriendenkring. Het resultaat van elke shoot hangt voor een groot stuk af van wat het model zelf wil. Hoe wil jij liefst op de foto? Waar droom jij van? Waar verlang jij naar?

Maar kan een fotograaf die verwachtingen wel inlossen? Jan Hoek stelt de discussie op scherp: kan fotografie ooit ethisch zijn? Hij houdt ons een spiegel voor en daagt zowel fotografen als toeschouwers uit positie in te nemen. Zijn werk spreekt heldere taal, maar herbergt ook een eindeloos debat over het medium en hoe het nog steeds fundamenteel verkeerd begrepen wordt.


Curatoren: Rein Deslé en Joachim Naudts

tickets