FOMU NL

Gilbert d'Haen - FOTOGRAAF

Expo

10.06.2018

23.09.2018

Archief
Gilbert Dhaen

Met oog voor wat zich voor én achter de camera afspeelt, belicht Gilbert d’Haen – FOTOGRAAF de standpunten en keuzes van de fotograaf en zijn opdrachtgevers. (Op locatie in KADOC, Leuven)

In 2012 schenkt Gilbert d’Haen (Deurne, °1932) zijn levenswerk aan de collectie van het FOMU. Het archief bevat maar liefst 280 000 negatieven, een aantal fototoestellen, doka materiaal, een reeks analoge afdrukken en personalia. Zijn fotoarchief toont een tijdsbeeld van een wereld in verandering. Door de komst van de televisie, de auto en de amerikanisering van de maatschappij nemen vaste waarden zoals het verenigingsleven en het geloof af. Uit een zekere nostalgie wil Gilbert d’Haen bewaren wat verdwijnt. Daarnaast verklaren zijn professionele opdrachten, studiowerk en publicaties de manier van werken van een fotograaf uit die tijd.

Gilbert d’Haen zet zijn eerste stappen als professioneel fotograaf begin jaren zestig en blijft actief tot 1992. d’Haen is voornamelijk een beroepsfotograaf die met zijn technische kennis van de analoge fotografie en deskundigheid in de donkere kamer zijn vakmanschap onderstreept. Zijn kunstenaarschap wordt zichtbaar in zijn gevoel voor compositie, oog voor detail en speling van licht en donker.

De tentoonstelling en bijhorende publicatie zijn het resultaat van een eerste samenwerking tussen het Fotomuseum Antwerpen en KADOC-KU Leuven.


Locatie: KADOC, Leuven

Curator: Maureen Magerman

1965 P 2012 0590 0232 d Haen Gilbert original
tickets