FOMU NL

Germaine Van Parys
& Odette Dereze

Expo

25.10.2013

02.03.2014

Archief
Odettedereze

Germaine Van Parys (1896-1983) was een pionier in de Belgische fotojournalistiek. Samen met haar petekind Odette Dereze (°1932) realiseerde Van Parys een indrukwekkend oeuvre. Hun werk biedt een unieke kijk op de geschiedenis van België vanaf 1918 tot aan het einde van de vorige eeuw.

Van Parys leverde een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de beroepsfotografie in België. Haar aandachtsveld was breed: ze legde zowel historische mijlpalen als alledaagse taferelen vast. Daarnaast wist ze een vertrouwensrelatie met het Belgisch Koningshuis op te bouwen, met legendarische portretten als resultaat.
Ook het werk van Odette Dereze getuigt van een ruime interesse in politiek, cultuur, het bedrijfsleven en manifestaties. Haar fotografie verraadt een geschoolde, op de mens gerichte blik.
De tentoongestelde foto’s vormen samen een krachtig, beeldend verhaal waarin alomvattende thema’s zoals verdriet, vreugde en dromen verweven zitten in de journalistieke opdrachten. We zien België door de lens van twee meester-fotografes.

Het archief van deze fotografes werd uitzonderlijk opengesteld voor het grote publiek dankzij de steun van de Stichting Germaine Van Parys en de inzet van prof. Johan Swinnen die tevens co-curator is van deze tentoonstelling.

tickets