FOMU NL

Charles
Freger

Expo

15.02.2013

09.06.2013

Archief

Wilder Mann

Charlesfreger

In 2010 en 2011 doorkruiste Charles Fréger (FR, °1975) het continent op zoek naar mensen die eeuwenoude lokale tradities in ere houden. Hun rituelen zijn variaties op dezelfde thema’s: het wisselen van de seizoenen, de vruchtbaarheid of de strijd tussen mens en natuur. Fréger verzamelt deze types onder de noemer Wilder Mann. Hiermee verwijst hij naar een figuur uit de Germaanse mythologie. Als half dier, half mens, geboren uit de vereniging tussen vrouw en beer, symboliseert de wildeman de dierlijke kant van de mens.

Fréger kiest zijn personages en locaties zorgvuldig. Enkel natuurlijke materialen zoals stro, mos, dierenhuiden, koebellen en beenderen komen in aanmerking. De kostuums contrasteren of versmelten met de landschappen en komen hierdoor volledig tot hun recht. Elk detail is bestudeerd, belichting en kadrering laten niets aan het toeval over. De figuren in Wilder Mann blaken van kracht en viriliteit en haken zich vast op je netvlies.

Charles Fréger bouwde in meer dan tien jaar een omvangrijk oeuvre uit waarin hij uiteenlopende groepen van mensen portretteert. In Wilder Mann tast hij de grenzen van het portret af door enkel de maskerade te tonen.

tickets