FOMU NL

Bertien van Manen

Expo

01.04.2022

28.08.2022

Archief

Wish I Were Here

Bertien Van Manen Lets Sit Down 20 kopiëren

Sinds de jaren ’70 fotografeert de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen (NL, 1942) het dagelijks leven van de mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet. Van Nederland tot China en van de voormalige Sovjet-Unie tot de Appalachen. Het zijn de terloopse, rommelige momenten die Bertien van Manen het meest interesseren. Met haar simpele kleinbeeldcamera weet ze dicht op de huid van haar onderwerpen te komen. Door haar empathische blik ontwikkelt ze een eigen intieme vorm van documentaire, waarmee ze haar tijd ver vooruit is.

De retrospectieve Wish I Were Here in het FOMU laat je meekijken over van  Manens schouder. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met van Manen en grafisch ontwerper Hans Gremmen, die voor haar overzichtsboek Archive (MACK, 2021) anderhalf jaar onderzoek deed in haar archief.

Bertien van Manen studeerde Frans, Duits en Russisch en brak in de jaren 1990 door met haar serie A Hundred Summers, a Hundred Winters. Haar werk is internationaal tentoongesteld en aangekocht door musea waaronder het MoMA (New York), Stedelijk Museum Amsterdam, Fotomuseum Winterthur, Maison Européenne de la Photographie (Parijs) en FOMU (Antwerpen).

Het boek Bertien van Manen – Archive, is te koop in de FOMU shop.

Deze tentoonstelling kwam mede tot stand door de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België

tickets