August Sander
23.10.2015
14.02.2016
Meesterwerken en ontdekkingen
August Sander (DE, 1876-1964) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke fotografen van de vorige eeuw. Met zijn conceptuele portretreeks Mensen van de 20ste eeuw trachtte hij tot een overzicht van de toenmalige maatschappelijke orde te komen. Iconisch zijn de portretten van de “banketbakker, 1928”, de “jonge boeren, 1914”, de “revolutionairen, 1929” en vele anderen. Maar zijn werk tot deze alom bekende portretreeks reduceren, zou Sander oneer aandoen.
Foto: August Sander, Jungbauern auf dem Weg zum Tanz, Westerwald, 1914, Collection FOMU, P/1978/133/1, © August Sander / VG BILD-KUNST
Naast een selectie uit Mensen van de 20ste eeuw toont de tentoonstelling ook een caleidoscopisch overzicht van verschillende thema’s verspreid over vijf decennia: stadsbeelden van Keulen voor en na de Tweede Wereldoorlog, Duitse landschappen, botanische studies, werk in opdracht voor de industriële sector en nog veel meer. De tentoonstelling presenteert zowel bekende als nooit eerder getoonde meesterwerken en reeksen van August Sander en omvat meer dan driehonderd originele afdrukken.
Deze omvangrijke tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Die Photographische Sammlung/SK Stiftung Kultur.
Curatoren: Gabriele Conrath-Scholl, Rein Deslé en Joachim Naudts