FOMU NL

Amarant lezingenreeks
Public Domain

Lezingenreeks: Hedendaagse fotografie

De cursus neemt je mee op verkenning dwars door het veelzijdige veld van fotografie in en als hedendaagse kunst. Deze lezingenreeks wordt georganiseerd door Amarant en gaat door in het FOMU.

Tien wegwijzers brengen de diversiteit en meerstemmigheid van de actuele fotografie in kaart, geven de richtingen aan waarin het medium zich vandaag ontwikkelt of heruitvindt, en leiden langs sleutelwerken- en praktijken van fotografen en kunstenaars die met fotografie werken.

Deze thematische benadering en selectie van sleutelwerken is gebaseerd op een subjectieve keuze en wil de canon van ‘Meester-fotografen’ en de vaak stereotype visies op het medium uitdagen. Er wordt gekeken naar trage, contemplatieve foto’s die het paradigma van het decisive moment tegenspreken, naar fotografen die geen foto’s ‘schieten’ maar beelden creëren zonder camera, of die gevonden beelden hergebruiken, manipuleren, namaken of editen. Om de staalkaart van wat recent aan de orde is in hedendaagse fotografie te kaderen in medium-specifieke kwesties en tradities, wordt elk thema ook ingeleid met de historische praktijk van een voorloper-pionier.

De nadruk ligt op het samen kijken naar beelden en het reflecteren over de thema’s, zodat je met deze roadmap zelf op stap kan gaan en naar hartenlust kan ontdekken, verdiepen en verdwalen.

Komen onder meer aan bod:

Aglaia Konrad, Wolfgang Tillmans, Clare Strand, Barbara Probst, Geert Goiris, Zoë Leonard, Rineke Dijkstra, Max Pinckers, Thomas Ruff, Mashid Mohadjerin, Alfredo Jaar, Lewis Baltz, Morya Davey, Santu Mofokeng, Stanley Wolukau Wanambwa, Dirk Braeckman, Bruno Serralongue, RongRong, Penelope Umbrico

Lesgever: Inge Henneman, kunsthistorica en verbonden als lesgever fotogeschiedenis en onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Praktische info

Je schrijft je in voor de hele reeks. Lessen kunnen niet apart bijgewoond worden.
Lessen gaan door in het FOMU, vijf weken op rij (steeds op dindagnamiddag)

Data lessenreeks:

  • dinsdag 28/02/2023, 14u00 - 16u30
  • dinsdag 07/03/2023, 14u00 - 16u30
  • dinsdag14/03/2023, 14u00 - 16u30
  • dinsdag 21/03/2023, 14u00 - 16u30
  • dinsdag 28/03/2023, 14u00 - 16u30

Prijs:

  • Standaard tarief: 92,50 EUR
  • Amarant kortingstarief: 82,50 EUR
  • Sociaal tarief: 19 EUR
tickets