Oorlogsverslaggever, invloedrijk portretfotograaf en inspirerend surrealist: de Amerikaanse fotografe Lee Miller was het allemaal. Haar diverse, gelaagde en vaak persoonlijke werk werd gepubliceerd in beroemde lifestyle magazines als Vogue en Harper’s Bazaar. Onderzoek en ontdek haar surrealistische modefoto’s en indringende oorlogsbeelden tijdens een interactieve rondleiding met een FOMU-gids.
FOMU presenteert vanaf 2025 het baanbrekende werk van de Amerikaanse Lee Miller (1907-1977). Als vrouwelijke fotograaf, model, muze, surrealist, oorlogsverslaggever en kok had ze een hele waaier aan rollen in haar leven.
Kort nadat ze op 19-jarige leeftijd werd ontdekt als model, verscheen ze op de cover van Vogue. Als fotografe werkte ze later samen met beroemde kunstenaars zoals Man Ray en Jean Cocteau. Ze inspireerde hen en andere illustratoren en fotografen tot nieuw werk. Miller staat vooral bekend om haar pioniersrol als een van de weinige vrouwelijke fotografen in die tijd. Haar werk varieert van surrealistische modefoto’s tot iconische beelden van de oorlog, zoals de bevrijding van de concentratiekampen. De foto’s verschenen voornamelijk in populaire tijdschriften, waardoor ze mee vorm gaf aan de moderne wereld. In deze tentoonstelling wordt Lee Millers fotografisch werk belicht aan de hand van haar publicaties in bekende lifestyle magazines als Vogue en Harper's Bazaar, en surrealistische avant-gardebladen.
De tentoonstelling brengt een nieuwe kijk op het doel en de verspreiding van Millers werk. Hedendaagse fotografie wordt vaak gemaakt in functie van tentoonstellingen, terwijl historische fotografie vooral een sociale en politieke functie had in massamedia. Een bezoek aan de tentoonstelling geeft je zo ook inzicht in de evolutie van het fotografisch medium in de 20ste eeuw. Grijp de unieke kans om het werk van Miller in Antwerpen te bewonderen, een van de meest veelzijdige fotografen van voorbije eeuw.
Praktisch
Voor wie? secundair onderwijs, voor alle richtingen. Geef bij je reservatie de leeftijd, het niveau en/of het interessegebied van de leerlingen mee, zo kan onze gids het bezoek op maat voorbereiden.
Duur: 90 minuten
Max: 20 leerlingen per groep
Per groep van 20 leerlingen krijgen 2 begeleiders gratis toegang. Bij elke groep van 20 leerlingen, moet minstens 1 begeleider aanwezig zijn.
Museumtoegang: gratis voor bezoekers jonger dan 18 jaar
Prijs per groep van max. 20 deelnemers: € 104,50
Wat kan je verwachten?
- Tijdens een rondleiding van 1,5u duidt de gids de betekenis van Millers werk. Je gaat samen dieper in op een selectie kunstwerken.
- De gids stimuleert de leerlingen om bewust en verdiepend te kijken naar de foto’s.
- De gids activeert de leerlingen om de foto’s te verbinden met hun leefwereld vandaag en hierover in gesprek te gaan. Met Visual Thinking Strategies als gespreksmethodiek.
- De leerlingen krijgen creatieve opdrachten om zelf actief aan de slag te gaan.
Thema's & competenties
Thema’s die aan bod komen: fotografie, geschiedenis, surrealisme, mode, oorlogscorrespondentie, emancipatie, massamedia, Tweede Wereldoorlog, trauma, moederschap. De leerlingen kijken kritisch naar beelden uit de wereldgeschiedenis en vormen hier een eigen mening over.
Sleutelcompetenties: lichamelijke en geestelijke gezondheid, digitale competenties, historisch bewustzijn, burgerschap, cultureel bewustzijn, sociaal-relationele competenties, ondernemingszin
Relevante vakken: Beeldende kunsten, burgerschap, fotografie – video – film, gedrags- & cultuurwetenschappen, geschiedenis, levensbeschouwing, media & communicatie – sociale vaardigheden, wijsbegeerte & moraalwetenschappen, PAV, Nederlands, Engels, Frans
FAQ
Met hoeveel groepen kan je tegelijkertijd boeken?
Je kan dit bezoek boeken met 2 groepen tegelijkertijd.
Is de rondleiding toegankelijk met een rolstoel?
Ja, het volledige museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn ook krukjes voor wie minder goed te been is.