FOMU NL

Suzy Embo - Artiste photographe, photographe d'artistes

Expo

23.06.2017

08.10.2017

Archief

Artiste photographe, photographe d'artistes

Suzyembo

Achter de artiestennaam Suzy Embo (BE, °1936) schuilt een bevoorrechte getuige van de Belgische naoorlogse avant-garde. Deze tentoonstelling toont een ongedwongen blik op de Post-Cobraperiode en het rijke en – onterecht – onbekende oeuvre van deze Belgische fotografe.

Achter de artiestennaam Suzy Embo (BE, °1936) schuilt een bevoorrechte getuige van de Belgische naoorlogse avant-garde. Met haar geabstraheerde beelden, cameraloze experimenten, grafische en contrastrijke foto’s vindt Embo aanvankelijk naadloos aansluiting bij de Subjektive Fotografie van Otto Steinert.

In de jaren 1960 ondergaat haar werk een inhoudelijke koerswijziging: Suzy Embo balanceert tussen ‘artiste photographe’ en ‘photographe d’artistes’. Ze raakt bevriend met Cobra-kunstenaar Pierre Alechinsky en trouwt met beeldhouwer Reinhoud d’Haese. Naast haar eigen artistiek werk richt Embo haar lens op de internationale kunstscène. Ze maakt informele en intieme portretten, fotografeert kunstenaars – o.a. Pierre Alechinsky, Christian Dotremont en Jean Messagier – tijdens hun creaties, werkt samen aan projecten en documenteert vernissages, events, theater- en dansvoorstellingen.

Sinds 1996 heeft het FOMU het volledige archief van Suzy Embo in zijn collectie. We tonen met Suzy Embo. Artiste photographe – Photographe d’artistes voor het eerst een ongedwongen blik op de Post-Cobraperiode en het rijke en – onterecht – onbekende oeuvre van deze Belgische fotografe.

De catalogus Suzy Embo. Foto’s / Photos 1953-1980, uitgegeven door CFC-Éditions en het FOMU, is te koop in onze shop voor € 35.


Curatoren: Tamara Berghmans & Lander Van Neygen

RS8417 P 1996 0014 Embo Suzy scr
tickets