FOMU NL

Bieke Depoorter - Pink

Expo

26.10.2018

10.02.2019

Archief

Pink

Pink

Bieke Depoorter (BE, °1986) is sinds 2012 verbonden aan het gerenommeerde fotoagentschap Magnum Photos. Als jonge fotografe legde ze al een indrukwekkend parcours af. Dit is haar eerste solotentoonstelling in het FOMU. We tonen een ongekende Depoorter op een kantelpunt in haar carrière. In vijf recente projecten – sommige nog in volle ontwikkeling – bevraagt ze steevast haar eigen positie als fotograaf en buitenstaander.

De nacht en de momenten waarop niemand lijkt te kijken, blijven haar interesseveld, maar samenwerking en dialoog staan nu voorop. Zo gooit ze na jaren fotograferen in Egypte het roer om door Egyptenaren te vragen om rechtstreeks op haar beelden te schrijven. In As It May Be (2017) ontstaat zo een gesprek tussen Egyptenaren onderling en wordt ook een stem gegeven aan mensen die zich anders nooit zouden laten fotograferen. In de multimediale installatie Sète#15 (2015) en de kortfilm Dvalemodus (2017) beschouwt ze haar onderwerpen als acteurs in een verhaal met hun eigen leefwereld als setting.

Het FOMU toont met deze tentoonstelling ook twee projecten die nog in volle ontwikkeling zijn. Agata (2017-…) is een samenwerking met een jonge vrouw die Depoorter ontmoette in Parijs. In dit project bepalen zowel fotograaf als gefotografeerde de verhaallijn. Bij Michael (2015-…) gedraagt Depoorter zich bijna als detective in een maandenlange zoektocht naar het leven van een man uit Portland, Oregon. Bij een korte maar intense ontmoeting ontvangt Depoorter drie koffers vol collages en schrijfsels, waarna de man spoorloos verdwijnt.


Curator: Joachim Naudts

tickets