FOMU NL

Paul Kooiker - Untitled (nude)

Expo

29.06.2018

07.10.2018

Archief

Untitled (nude)

Paul Kooiker

Untitled (nude) is de eerste grote tentoonstelling van Paul Kooiker (NL, °1964) buiten Nederland. Deze alternatieve retrospectieve gaat over 'kijken', voyeurisme en afstand. Als toeschouwer kom je terecht in een creatief en obsessief vacuüm dat verwart en destabiliseert.

Centraal staat nieuw werk dat speciaal voor het FOMU is gemaakt: Eggs and Rarities (2018). Deze zaal vullende installatie is Kooikers ‘encyclopedie van het leven’ en leest als een staalkaart van fotografische genres: landschap, naakt, stilleven … Publieke en private ruimte vloeien in elkaar over. Kooikers meest barokke project, Sunday (2011), vertrekt vanuit de relatie tussen kunstenaar en model, observator en geobserveerde. Als kijker moet je (soms letterlijk) positie kiezen en stel je je vragen rond de objectivering van het vrouwelijk lichaam.

Met de reeks Heaven (2012), een selectie van 494 polaroids uit Kooikers analoge archief, kijken we rechtstreeks binnen in de keuken van de kunstenaar. Het FOMU toont ook een volledig overzicht van Kooikers boekenpraktijk. Van het vroege Hunting and Fishing (1999) tot meer obscure publicaties zoals S/S 13 Island (2013), gemaakt voor modeontwerper Rick Owens. De tentoonstelling Untitled (Nude) stelt zowel vragen over de positie van de fotograaf als over de kijker en diens blik.

tickets